Hamilton är trött: ”Var är anständigheten?”

Det är något som kommit bort i näringslivet, det menar i alla fall den tidigare Atlas Copco-toppen Marianne Hamilton.
Det är ett ord – men heller inga visor.
Hon talar om anständigheten.

Claes de Faire
Claes de FaireReporter EFN
Malin Lauterbach
Malin LauterbachFotograf EFN
Marianne Hamilton.
Den tidigare Atlas Copco-toppen Marianne Hamilton frågar sig var anständigheten tagit vägen. Foto: Malin Lauterbach
Publicerad: 30 okt. 2024, 17:37Uppdaterad: 31 okt. 2024, 16:11

Det ska handla om klippanicher, fågeljakt med hund och ett stenhus på Gotland. Men innan dess går Marianne Hamilton runt i våningen i centrala Stockholm och letar. Här ryms både salonger, skrivarlya, matsal och kontor. Möjligen att rummen fångar Hamiltons breda personlighet och behov av utrymme.

Nu är det något hon inte hittar.

Jaktsäsongen är precis till ända och hon har lämnat Rembs för sommaren.

– Södra Gotland är inte så kul på vintern och nu har jag haft en fin sommar där och sedan hunnit med att jaga rapphöns och efter det är det skönt att lämna och flytta tillbaka in till stan. Jag går i Lill Jansskogen varje dag och sedan skriver jag.

Marianne Hamilton
En stor del av tiden ägnar Marianne Hamilton i skogen med sin hund Gioia. Foto: Malin Lauterbach

Det slarvas med mycket idag

Marianne Hamilton är visserligen uppfostrad till häst och ägnar en stor del av sin tid i skogen med pointern Gioia. Namnet betyder glädje på italienska och tiken är döpt av Giulio Mazzaluoi, tidigare koncernchef på Atlas Copco. Han som höll enkelhetens lov till varje komplexfråga och kunde skrynkla ihop pannan och väsa fram att något ’fishy’ pågår när så var fallet. Hamilton var HR-direktör på Atlas Copco och satt i ledningsgruppen i 16 år.

Det är ett ord hon letar efter.

Jobbet var enkelt: bygga stark kultur, se till att folk fattar, få saker gjorda.

– Nu för tiden pratar alla om idéer och inte om genomförandet. Men det är genomförandet som är det svåra och det måste man ha större respekt för och ta mer hänsyn till. Ibland låter näringslivet de initiala idéerna få vara hur stora som helst och det långsiktiga genomförandet tar man bara förgivet att det ska funka. Framgång handlar om att ha processer för genomförande. Det slarvas nog med det idag i vissa ställen.

Något saknas i näringslivet

Nu är hon 77 år gammal. Rätt osugen på kotterier och dribblas inte undan i vare sig resonemang eller skytte. Beskriver sig själv som både snabb och eftertänksam vilket närmast får anses vara en unik kombination. Henne lägger du inte orden i munnen på hur som helst. Hon kan också skrynkla ihop sitt ansikte frågande om det blir för många försök till ledande frågor.

Marianne Hamilton har ett ärende.

Det finns något som saknas i näringslivet 

Det är ett ord

Vi letar tillsammans efter det.

Allt är så mycket bättre med engelskan och där heter ordet dignity.

– Anständighet, säger hon sedan, det är nog det bästa ordet på svenska för det jag menar. Det är det jag letar efter och som jag tycker har kommit bort i näringslivet. Var är anständigheten? På Atlas Copco pratade vi alltid om att gör saker enkla att förstå och det gör man genom att hålla orden enkla så att de inte går att missförstås eller att det blir så komplicerat att ingen riktigt förstår. Dignity är ett ord som ingen kan missförstå. Men också att agera och kommunicera tydligt och klart så att ingenting kan missförstås eller döljas är ett sätt att vara anständig på.

Vi behöver fler klippanicher

Född Kugelberg, dotter till en jägmästare och uppvuxen på Loddby herrgård i norra Östergötland fann hon sig tidigt hemma i skog och mark. Tog själv tåget till Norrköping för att gå flickskolan och sedan läroverket i storstaden. Farfar som var ständigt närvarande talade om klippanicher, som får säga vara ett slags östgötskt uttryck. Egentligen inte helt enkelt att anpassa till rikssvenska ty i Slangopedia betyder det ’någon med mycket drag i sig’. Hamiltons farfar Vilhelm Kugelberg sågs som skogens man och huserade under sin barndom på Linnevads gård utanför Skänninge. Han definierade någon som klippanich om vederbörande stod stadigt på jorden och som det gick att lita på. Kanske en direkt anpassning av ordet till nutida skulle kunna vara:

Anständig.

– Det saknas någon form av anständighet när man säger att man bara ska smälla upp en fabrik och storslaget börja en verksamhet. Genomförande är svårt och inte bara något som man kan hoppa över. Det måste börja småskaligt och sedan få växa. Så börjar en produktion och så ska det gå till för att få en hållbar, lönsam och stadig organisk tillväxt. Bästa är om du får med kunden direkt i den processen och sedan växlar upp med ett gemensamt genomförande. Så tror inte jag att det gått till i tillexempel Northvolt.

Trött på stackarna

Numera författare av litteratur som ska väcka liv i ett näringsliv som ibland behöver bli påmint om värderingar. Men det är svårt med skrivandet. Folk läser inte längre.

– De här människorna som bara har massa idéer av typen ’vi ska åka till månen’ men inte är intresserade av hur-frågan, hur kommer vi till månen, hur gör vi, de ger inte jag mycket för? Tycker man det är ointressant eller tar det för givet då har man inte hur i sig. Har man det i sig är man bättre på genomförandet. Ska du starta upp något har du fått någon form av uppdrag av en ägare eller investerare och med det kommer en vision som blir en strategi och sedan kommer hur och då är det processer och taktik och då märks det direkt om du har slarvat eller inte har det i dig. Jag tror inte man sysslar så mycket med det här på Handelshögskolan. Det är mest strategier man talar och lär ut. Efter alla mina år i Atlas Copcos ledningsgrupp har jag lärt mig att de här återkommande mer formella strategimötena blir mer som ett uppsamlingsmöte. I stället kommer man på smarta grejer när flyget är försenat eller när tid med varandra ges. Man kommer på smarta idéer genom att vara i verksamheten. Det ska inte vara en massa overheadbilder och framförallt inga konsulter, nej tack, konsulter tar bort självförtroende i en organisation och de har i uppgift att göra saker mer komplicerade än vad det är. Oanständigt är vad det är.

Marianne Hamilton
Varje dag går Marianne Hamilton Lill Jansskogen. Sedan sätter hon sig och skriver. Foto: Malin Lauterbach

För tjusiga skor och för lite ansvar

Sedan är det det så ofta omnämnda talangkriget.

Feltänkt.

– Jag tycker näringslivet verkar glömt att alla företag, utan undantag är till för kunderna, här börjar det ibland bli en förskjutning i hur man uttrycker sig och vilka ord man använder och det finns en rörelse mot att företag skulle vara till för personalen och då är man snabbt fel ute. Det är alldeles för mycket fokus på din personliga utveckling och vad du ska få göra. Sanningen är att du får göra saker om företaget växer och de har behov av dig. Om du gör ett habilt jobb får du hänga med på resan som företaget gör men annars får du inte det. Företag har varit för fokuserade på talangjakten och att hela tiden vårda talangerna. Bara ordet talangkriget är förfärligt. Ursäkta mig, vad ska alla dessa talanger i alldeles för tjusiga skor göra? Det första jag gjorde på Atlas Copco var att ta bort traineeprogrammet. Det kom in högskoleutbildade som traineer och liksom flöt omkring lite grann utan ansvar och var lite för mer än andra. Feltänkt. När det kommer in personal ska de ha ansvar direkt så de fattar varför de har en lön. De får lön för att de löser något åt våra kunder. Sedan kan man visst ha olika aktiviteter för att låta unga människor lära känna varandra över divisionsgränserna, men det handlar om habila personer med schyssta värderingar och som är anständiga människor.

När tappade vi bort begreppet anständighet?

– ...Har vi någonsin haft det egentligen? Jag minns en divisionschef på Atlas Copco som en gång sa till mig att för att jobba här ska man vara född på landet. Då är man jordnära, konkret och van att ta ansvar. En anständig person är någon som det går att lita på. Det är en riktig klippanich som man kan lita på i vått och torrt och som säger vad de tycker och menar och slarvar inte med saker och ting. Om du ska göra något kan du väl lika gärna försöka göra det bra och ha lite high quality på grejerna?

”Det gäller att ta för sig”

Rembs var förfallet och det mångåriga arbetet blev både dyrare och mer tidskrävande än hon kunde ana. Varenda del av det stora stenhuset har lokala hantverkare lagt handen med bara den högsta kvalitén för ögonen. Marianne Hamilton skrev en bok om projektet. Fick vänner för livet och en bra mötesplats för familj och kompisar.

Ett annat ord som hör samman med anständighet är tillit, det menar den forne Atlas Copco-toppen som numera är författare av litteratur som ska väcka liv i ett näringsliv som ibland behöver bli påmint om värderingar. Ett möte med Hamilton är ett uppfodrande samtal, lika delar som det är en slags vänlig uppläxning.

– Personalpolitik skall baseras på principer och riktlinjer så beslut fattas på saklig grund. I ett sådant företag vet personen att hen blir schysst behandlad och behöver inte armbåga sig fram och förhandla. Ett anständigt företag! Jag tror att många företag inte är tillräckligt tydliga. I ord kanske men inte i handling. ”Det gäller att ta för sig” men så är det ju inte. Det gäller att våga stå upp för sin person och sitt uppdrag! Man eller kvinna! Anständighet och tillit hör ju ihop. Tror att företagen är bättre än den offentliga sfären. Vulgärt språkbruk som att man sparkar någon, hur man talar, vilka ord man väljer, betyder någonting och skapar ett sammanhang.

Oanständigt beteende av Stora

Rätt fram men samtidigt med en diplomatisk ådra. Vi kommer in på exempel och hamnar på Stora och Dagens Industris avslöjande om hur de felaktigt skjutit upp betalningar

– Det är inte ett anständigt beteende. Hela företagets renommé riskeras på det här sättet. Vi utgår från att företag har bättre värderingar än samhället i övrigt. Det här riskerar förtroendet för näringslivet genom det här oanständiga beteendet. Jag respekterar i och för sig Wallenbergarna och det här är inte i deras anda utan det här är mer på personnivå i Stora. 

Fågeljakten är slut.

Rembs har hon stängt igen för i år.

12 tankar har hon formulerat för framtiden.

Marianne Hamiltons 12 steg till anständighet 

1. Ditt löfte skall du hålla

Så lätt det är att generöst lova något. Så bra det känns just då. Om du sedan inte levererar, sviker du både dig själv och den andre. Sakta men säkert blir du någon som det inte går att lita på.

2. Eftersträva högsta möjliga kvalité – i allt du gör

För om du gör något – varför då inte försöka göra det bra? Försök hitta en pragmatisk lösning som håller. Gör rätt vid rätt tillfälle. Bromsa impulser. Ta gärna hjälp. Våga erkänna ditt eget tillkortakommande. Det finns alltid människor som gärna hjälper till.

3. Tala alltid sanning

Att ljuga räddar dig i stunden. Det är ett fegt sätt att möta livet på. Nej, du behöver inte säga allt. Normalt har du ingen informationsplikt. Men säg alltid sanningen, och välj sättet beroende på om sanningen är smärtsam eller ej.

4. Försök att utveckla din inre frihet

Dagligdags när vi talar om människans frihet menar vi den yttre friheten. Men det finns också en inre frihet. Kalla den gärna själslig. Du vet när den råder. När din moraliska kompass visar rätt. Då är du stark och glad! Då flödar din energi. Det du gör blir bara rätt. När du tappar denna frihet blir du osäker och lätt ett offer.

5. Gå aldrig emot din egen övertygelse

Räta på ryggen! Du behöver inte vara älskad av alla. Men du behöver vara älskad och respekterad av dig själv. Stå upp för dig själv och din integritet. Ta inte skit! Vet ditt värde! Du är en människa. Inte en resurs.

6. Inse att det alltid är du själv som är ansvarig, på ett eller annat sätt

Börja inte med att leta syndabockar. Eller anmäl att du blivit kränkt. Eller förklara för omvärlden att det minsann inte är du som bär skulden. När ett problem uppstår, var ödmjuk. Vad kunde du själv gjort annorlunda?

7. Döm dig själv först

Vi lär oss enbart av misstag om vi först får våndas och sedan grundligt penetrera vad som gick fel. Det hjälper att sedan bli förbannad på sig själv och ta tag i saken. Vi skall inte vara så rädda för de där obehagliga känslorna. Det är enbart genom dem vi riktigt utvecklas.

8. Var hänsynsfull

Låt andra få komma till tals. Var inte för snabb att döma. Orka lyssna. Även på de som har en helt annan syn på saken än du själv. Det är nämligen det som mångfald handlar om.

9. Var sansad

En anständig människa agerar aldrig anonymt utan tar ansvar för det hon gör eller säger. Hon sätter ut sitt namn eller hon förblir tyst. Fluffighet är fiende till exakthet och användbarhet. Har du inget vettigt att komma med är det mycket bättre att vara tyst.

10. Var tacksam

För kritik som vill dig väl. För en korrigering. För information om något du borde veta. Värj dig inte även om det är obehagligt. Våga ta emot, våga visa tacksamhet. Betänk att personen som engagerar sig i din person har bemödat sig för din skull. Tacksamhet är en av våra främsta dygder.

11. Var måttfull

Min pappa brukade säga: ”Det skall bli intressant att se hur det här utvecklar sig.” Att välja rätt tillfälle vittnar om mognad. Men också att ibland välja bort. Lite likgiltighet kan vara svalkande. Och ödmjukhet är inte bara klädsamt, utan helt nödvändigt.

12. Ta ansvar

Din attityd avgör om du är och förblir en Anständig Människa. Genom ditt sätt att leva, bygger du upp ett förtroendekapital. Förtroende är något som du förtjänat. Nu är du fri att ta ansvar ge- nom att bidra, utveckla och ta de kliv som du bedömer vara de rätta. En Anständig Människa har en god portion ”jäklar-anamma”. Men kanske allra mest – personligt mod.

Atlas CopcoMarianne Hamilton

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;