
Scandics resultat över förväntan
Hotellbolaget Scandic redovisar ett justerat ebitda-resultat på 101 miljoner kronor för det första kvartalet 2025. Analytiker hade i genomsnitt förväntat sig 63,0 miljoner kronor enligt Infronts estimatsammanställning.
Omsättningen blev 4.546 miljoner kronor i kvartalet, mot snittförväntan om 4.598 miljoner kronor.
Revpar var 655 kronor i det första kvartalet (619).
Trots den geopolitiska osäkerheten bedömer Scandic Hotels att våren och sommaren präglas av god efterfrågan drivet av stabila nivåer av resande och turism samt en bra eventkalender.
Det skriver vd Jens Mathiesen i rapporten för det första kvartalet.
"Baserat på nuvarande bokningsläge ser vi positivt på utvecklingen framåt och förväntar oss ett bra andra kvartal med något högre beläggningsgrad och genomsnittspris per rum jämför med samma period i fjol. Samtidigt är vi ödmjuka inför de utmaningar och osäkerheter som råder i omvärlden och hur det kan påverka den ekonomiska utvecklingen på våra marknader", skriver han.
Under det första kvartalet var utvecklingen i Sverige stabil, men påverkades av en svagare eventkalender i Stockholm under februari jämfört med i fjol.
Nyhetsbyrån Direkt

Netflix slår förväntningarna
Streamingjätten Netflix levererar en vinst på 6,61 dollar per aktie jämfört med LSEG:s förväntade 5,71.
Intäkterna uppgår till 10,54 miljarder dollar, jämfört med förväntade 10,51.
Den omedelbara reaktionen i efterhandeln är positiv med ett lyft på knappt 1 procent. Kvartalsrapporten är den första där Netflix inte redovisar antalet abonnenter.


Blandad skärtorsdag i USA
Börsen i USA stänger med S&P 500 strax ovanför nollstrecket och småbolagsindexet Russell 2000 på plus 1 procent.
Dow Jones tappar 1,3 procent och Nasdaq landar under nollan på minus 0,1 procent.

Grön börs i New York
Med undantag för nedgångarna i Nvidia och United Health, som drar ner Dow Jones Index till minus, lyser merparten av New York-börsen grön med S&P 500 upp 0,8 procent och Nasdaq på plus 0,4 procent.
Apple lyfter klart och är ensamt på plus bland Magnificent Seven-bolagen.
Rusningen fortsätter för hyrbilsbolaget Hertz efter att Bill Ackmans Pershing Square Capitals ägande ökat till knappt 20 procent. Aktien var under onsdagen upp över 50 procent.
Novo Nordisk faller tungt och nedgraderas av BMO Capital Markets som i en analys gör bedömningen att Eli Lilly kommit ikapp och förbi den danska läkemedelsjättens försprång inom viktminskningsläkemedel. Den amerikanska konkurrenten handlas kraftigt upp efter att positiva studieresultat presenterats under torsdagen.
Flygplanstillverkaren Boeing lyfter tydligt trots att Kina enligt Market Watch skickat tillbaka tre 737 MAX-plan till fabriken i Seattle – en ytterligare eskalering av agerandet gentemot Boeing i den pågående handelskonflikten med USA.


Trump: Powell avgår om jag ber honom
Donald Trump svarar på frågor från amerikanska medier under besöket från Italiens premiärminister Giorgia Meloni.
På en fråga om hans kritiska uttalanden om Fed-chefen Jerome Powell svarar presidenten:
– Om jag vill få bort honom kommer han att vara borta väldigt snabbt, säger Trump och undviker att svara på en följdfrågan om han kommer att agera för att avsätta Powell.


Netflix på plus inför rapportsläppet
Den globala streamingjätten Netflix handlas på plus inför bolagets rapportsläpp efter börsens stängning.
CNBC-kommentatorn och Ritholtz Wealth Management-vd:n Josh Brown ser aktien som recessionssäker och har köpt på sig en ny position.
– Det är en typ av lyx som är en av de sista människor ger upp, men jag vet inte om de kommande 50 procenten för aktien går upp eller ner, säger Brown om ett beslut han beskriver som långsiktigt.
LSEG:s förväntningar är att Netflix vinst per aktie ökar med 8 procent jämfört med fjolåret och att intäkterna ökar med 12 procent till 10,5 miljarder dollar.


Domstol: Googles annonsverksamhet är monopol
Google har enligt en domare i federal domstol på olaglig väg skapat och upprätthållit ett monopol inom digital annonsering.
Beskedet ökar enligt Financial Times risken för att modebolaget Alphabet kan tvingas stycka av delar av sin verksamhet.
"I över ett årtionde har Google bundit samman sin server för annonspublicering och annonsmarknad med avtalspolicyer och teknisk integrering som gjort det möjligt för bolaget att etablera och skydda ett monopolinflytande över de här två marknaderna", skriver domaren Leonie Brinkema i sitt beslut.
I nästa vecka inleds den andra delen av rättegången. Domstolen kommer då att besluta om konsekvenserna för sök- och annonsjätten. I fjol nådde en federal domstol i ett annat mål slutsatsen att Google spenderat miljarder dollar på avtal som bidragit till att upprätthålla ett illegalt monopol inom sökningar på internet.


Blandad börs i USA med rusning och ras
S&P 500 håller sig ovanför nollan i USA medan Nasdaq rör sig på svagt minus och Dow Jones faller med 1,2 procent.
Halvledarjätten Taiwan Semiconductor slår förväntningarna med sin kvartalsrapport och den USA-handlade aktien handlas upp knappt 1 procent.
Nvidia fortsätter samtidigt att falla efter gårdagens ras tillsammans med sjukvårdsjätten United Health som rasar med över 20 procent och tynger Dow Jones. Enligt bolagets kvartalsrapport har antalet patienter i hög ålder som får vård via offentligt finansierade Medicare ökat kraftigt och fått bolaget att skruva ned sina prognoser för året.
Läkemedelsbolaget Eli Lilly utgör ett utropstecken i motsatt ände av spektrat med en uppgång på närmare 15 procent efter att ha presenterat positiva studieresultat för ett viktminskningsläkemedel i tablettform.


Eli Lilly rusar på munter USA-börs
S&P 500 är upp 0,4 procent. Samtidigt öppnar Nasdaq 0,5 procent upp.
Dow Jones sjunker 1,3 procent, där hälsovårdsbolaget United Health agerar sänke. Bolaget rapportrasar 17,5 procent på fallande vinstutsikter.
Läkemedelsbolaget Eli Lilly rusar tvåsiffrigt efter en studie med positiva resultat.

ECB-toppen: Nedåtriskerna mot tillväxten har ökat
De ekonomiska utsikterna i euroområdet grumlas av osäkerhet. Tillväxten ökade sannolikt under första kvartalet, men nedåtriskerna mot tillväxten har ökat.
Det sade ECB-chefen Christine Lagarde vid torsdagens presskonferens.
Försiktiga konsumenter kan komma att hålla tillbaka sin konsumtion, men konsumtionen kan samtidigt få stöd av rekordlåg arbetslöshet i eurozonen.
Handelsstörningar och osäkerhet även tynger företagens investeringar, men tillverkningsindustrin har sett stabilisering och ökade försvarsinvesteringar kommer att lyfta produktionen.
Nedåtriskerna mot tillväxten har ökat på grund av handelsspänningarna och osäkerheten, som också adderar osäkerhet när det gäller inflationen.
Tillväxten kan tyngas av svagare export och kan leda till stramare finansieringsvillkor. Geopolitiska faktorer är också en stor källa till osäkerhet.
Lagarde sade att den starka euron kan komma att pressa ned inflationen, och även negativa marknadsreaktioner kan sänka inflationen. Samtidigt kan högre importpriser pressa upp inflationen.
I det rådande läget är det än mer brådskande med strukturreformer, enligt ECB-chefen.
Nyhetsbyrån Direkt

ECB sänker depositräntan som väntat – med 25 punkter
Som väntat sänker ECB depositräntan som väntat med 25 punkter till 2,25 procent.
Styrräntan, refiräntan, sänks samtidigt 25 punkter till 2,40 procent.
"Desinflationsprocessen är på god väg. Inflationen har fortsatt att utvecklas som vi trodde, med både den totala och kärninflationen som sjönk i mars", heter det i ett pressmeddelande.
Samtidigt betonar man den ökade osäkerheten.
"Euroområdets ekonomi har blivit något mer motståndskraftig mot globala chocker, men tillväxtutsikterna har försämrats till följd av ökade handelsspänningar".
ECB framhåller också att de kommer att vara databeroende och fatta beslut från möte till möte – snarare än följa en förutbestämd räntebana.