EFN 10 årEFN 10 år

Chefsekonomer: ”Det är lång väg tillbaka”

Vart är ekonomin i världen på väg nu? Vad händer på den svenska arbetsmarknaden? Hur går det för bostadspriserna? Vad gör Riksbanken? Hur påverkar USA-valets utgång ekonomin?

Detta är några av de frågor som berörs när chefsekonomerna Christina Nyman från Handelsbanken och Alexandra Stråberg från Länsförsäkringar gästar EFN Marknad.

Både Nyman och Stråberg är överens om att det är för tidigt att utvärdera coronakrisens påverkan på ekonomin och om att återhämtningen kommer ta tid.

”Nu är det ju som att allting är frågetecken när man tittar framåt”, säger Christina Nyman.

”Två kvartal gör ingen sommar”, säger Alexandra Stråberg.

Stråberg ser fyra faktorer som kommer att avgöra hur snabb återhämtningen blir: smittspridning, skyddsåtgärder, ekonomisk politik och mänskligt beteende.

Att de svenska bostadspriserna fortsatt uppåt trots det osäkra läget förvånar chefsekonomerna. Men troligen har det med det tudelade samhället och den starka börsen att göra. De som köper bostäder har generellt klarat sig bra. Hittills.

Utvecklingen på arbetsmarknaden kommer att bli avgörande och där ser det inte så ljust ut. Den höga arbetslösheten kommer hänga kvar räknar chefsekonomerna med och många som nu är korttidspermitterade kommer inte att kunna komma tillbaka till samma jobb.

Att Riksbanken skulle sänka räntan känns väldigt avlägset menar Christina Nyman. Så länge vi inte får se en väldigt snabb och kraftig förstärkning av kronan.

Ingen av chefsekonomerna räknar med att presidentvalet i USA kommer ha någon avgörande effekt på världsekonomin eller börsen.

Programledare: Albin Kjellberg