Till startsidanTill startsidan

Mark Mobius: ”Korruption finns överallt”

Ett av de största namnen inom området investeringar i tillväxtmarkander är Mark Mobius, som sedan 1987 jobbar på Franklin Templeton Investment. I denna intervju med EFN:s Charlotte Stjerngren pratar Mark Mobius bland annat om att man inta kan dra alla tillväxtmarkander över en kam, de är alla väldigt olika.

En kritik som ofta riktas mot tillväxtmarknader är den om den utbredda korruptionen. Mark Mobius menar att korruption finns överallt. Den stora skillnaden mellan många tillväxtmarknader och mer utvecklade marknader är den att lagstiftningen och domstolsväsendet fungerar sämre i tillväxtländer.

Mark Mobius är även kritisk mot de ekonomer som vill se en högre inflationstakt för att få fart på ekonomin. Mobius varnar för att högre inflation bland annat kommer att slå hårt mot den åldrande befolkningen i Europa och deras framtida pensioner.

Mark Mobius pratar även om det svenska bolaget Oriflame, som är stort på tillväxtmarknader. Han besökte nyligen bolaget, för att ta reda på vad som ligger bakom nedgången för aktien. ”Jag rekommenderar inte aktien, men det kan finnas möjligheter där”, säger Mark Mobius.