Till startsidanTill startsidan

Klimatet tvingar vingårdar norrut – nu storsatsas det på Gotland

I Hamra på södra Gotland finns en nystartad vingård med höga ambitioner.

”Vi har som ambition att bli bäst i norra Europa och att sticka ut i en internationell provning av viner, inte för att det är svenskt utan för att det är bra”, säger Emma Serner, grundare av Långmyre Vineri.

Emma har grundat företaget tillsammans med Andrea Guerra. Han förklarar att en anledning till att välja just Gotland är klimatförändringarna. Områdena som lämpar sig för vintillverkning i Europa kommer helt enkelt flytta norrut.

”De senaste åren har den italienska vinproduktionen minskat med tio procent, varje år”, säger Emma Serner.

Långmyre Vineri är långt ifrån ensamma i vinvärlden om att vända blickarna norrut. Många stora vinhus har investerat i södra England. Även Sverige drar till sig intresse.

”Det finns redan stora vinproducenter som har köpt mark i Sverige. Till exempel finns det en stor spansk producent som köpt mark på Gotland och några som köpt mark i Skåne”, säger Andrea Guerra.

Långmyre Vineri odlar i dag fem olika druvor och allt vin kommer att bli kravcertifierat. Men vinproduktion är en långsam process.

Den första skörden kommer att tas år 2020 och de första flaskorna ska gå att köpa året efter. Men det dröjer ytterligare ett antal år innan produktionen är uppe i hög nivå. På sikt räknar Emma och Andrea med en produktion på runt 25 000 flaskor per år.

Projektet är till största delen självfinansierat och det har visat sig vara svårt att hitta externa finansiärer.