EFN 10 årEFN 10 år

Rekordintresse men många tågknutar kvar att lösa

Intresset för att resa med tåg i stället för flyg har ökat explosionsartat de senaste åren. Under 2018 ökade antalet sålda interrailkort med 60 procent i Sverige. Under årets fyra första månader har försäljningen rusat med 90 procent jämfört med 2018. Men det finns många problem att lösa för att göra tågresandet smidigare.

Facebookgruppen Tågsemester har tydligt märkt av att folk väljer tåg framför flyg, gruppen har i dag 90 000 medlemmar. Grundaren Andreas Sidkvist lyfter fram en allt större miljömedvetenhet som den största anledningen.

Medlemmarna i gruppen vill se förändringar som förenklar tågresandet. Det är fortfarande väldigt svårt att boka biljetter om det är längre resor med byten. De vill också ha lägre priser som kan konkurrera med lågprisflyget.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) håller med om att det krävs förändring. ”Vi ska göra ett nationellt biljettsystem, det ska finnas en samlad portal”, säger han. Med hjälp av flygskatten hoppas han minska de ekonomiska trösklarna.