Så fick Mariefred upp ångan igen

Under 90-talet halverades antalet turister till Mariefred, mycket på grund av sämre ekonomi i skolor och därmed färre skolresor. Men nu har turistnäringen i pärlan vid Mälaren fått ett uppsving av de populära Pax-böckerna.

Staden erbjuder nu Pax-vandringen. Enligt turismansvariga Anette Lilja lockar den framför allt barn och ungdomar, och bjuder på en runda i staden där man får besöka platser där bokens handling utspelar sig och dessutom träffa några av karaktärerna. Två av dem är Maria Welander och hunden Pelle.

”I första Paxboken nämns Skomakargården och tanten med den bruna hunden. Tanten är jag och hunden är Pelle”, säger Welander, som äger pensionatet Skomakargården.

Många tar sig till Mariefred med ångfartyget S/S Mariefred. De vackra gamla trähusen, Gripsholms slott och stadens ånglok är fortfarande populära turistmål.

”Det skulle vara kul om författarna skrev om något som händer på båten. Ett troll i kolförrådet eller något sådant”, säger Hannu Lehmus, ordförande för Föreningen ångfartyget Mariefreds vänner.

Jim Sjöberg är slottuppsyningsman och Mariefredsguide, och han hoppas på att de barn och ungdomar som kommer till Mariefred för Pax-vandringen även besöker slottet.

”Det blir lite kompensation för att skolorna kommer hit i mycket mindre utsträckning”, säger han.

Redaktör: Anders Frick