”USA-valet är inte en Brexit-omröstning”

Det amerikanska presidentvalet närmar sig och Donald Trump har fått luft under vingarna igen inför slutspurten. Men han kommer inte att komma ikapp menar Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Privatbank.

”Det här är inte en Brexit-omröstning. I den bemärkelsen att det här är inte en folkomröstning, det är ett amerikanskt presidentval”, säger Henrik von Sydow.

”Det är inte majoriteten av rösterna i hela landet som spelar roll. Utan det är majoriteten av antalet elektorsröster som är avgörande. Och där har fortfarande Hillary Clinton ett signifikant försprång”, fortsätter han.

Om Clinton vinner blir det ändå ett mycket komplext läge för henne politiskt, menar von Sydow. Maktspelet med representanthuset, där republikanerna lär behålla makten, blir avgörande. Och utrymmet för politiska kompromisser lär därmed inte öka, med tanke på hur polariserad debatten varit inför valet.

Clinton kommer till stor del föra vidare Obamas politiska arv om hon vinner, menar von Sydow. Hon är en mittensökande politiker med 30 års erfarenhet.

En viktig första uppgift för den som blir president är att utse ministrar.

När det gäller finansminister är det främst tre namn som förts fram som Clintons eventuella val. För det första Gary Gensler, med bakgrund på Goldman Sachs och i dag finanschef för Clintons kampanj. För det andra Lael Brainard, i dag verksam inom en av den amerikanska centralbankens styrelser. Och det tredje och mest omtalade namnet är Sheryl Sandberg, Facebooks operativa chef.