Ekonomikanalen

Visir från 3D-skrivare stöttar vården i coronatider

3D-skrivare kan hjälpa till att stötta sjukvården i coronakrisen. Genom att skriva ut en båge i plast kan ett overhead-blad fästas på den och tillsammans blir de ett visir som sjukvårdspersonal kan använda för att minska smittspridningen av corona.

Fredrik Säfsten driver tillsammans med ett nätverk av 3D-skrivarentusiaster en mindre fabrik och logistikcenter för att tillverka och distribuera visiren.

En av dem är Tommy Lindgren.

”Såklart vi måste göra någonting för sjukvården. De skriker efter behovet”, säger han om sin medverkan i det ideella arbetet.

Lejonparten av de hitintills tillverkade visiren har gått till Göteborgs stad.

”Några av de som först visade intresse var Göteborgs stad och de bågarna har gått till hemtjänsten, äldrevårdsomsorgen och sjukhem. Det känns jättebra för det är ju direkta riskgrupper”, säger Fredrik Säfsten.

Hittills har de fått motta drygt hälften av de totalt 8 000 visir som tillverkats. Trots det verkar behovet av skyddsutrusting fortfarande vara stort.

”Det är helt omättligt. Vi kommer inte vara i närheten att fylla behovet ens i närområdet tyvärr", säger Fredrik Säfsten.

Redaktör: Anders Frick

Relaterade ämnen