Allt är inte hugget i sten – så förnyas en konservativ bransch

För 15 år sedan gick Linda Åkessons pappa bort endast 38 år gammal. Under sorgearbetet föddes idén till en gravsten i stål med ett minnesskåp som skyddar gåvor från väder och vind. I fjol grundade hon bolaget Hi Unity för att förverkliga sin vision.

Förutom minnesmonument i stål ska företaget sälja ett digitalt ritverktyg som förenklar beställningen av gravstenar. De har även konstruktioner för minneslundar och askgravplatser.

Linda Åkesson förväntade sig ett avvaktande bemötande när hon presenterade produkterna för den traditionella begravningsbranschen. Men hittills har hennes idéer fått ett positivt mottagande.

Gravstenarna tillverkas på Sven Olssons Plåtslageri i Karlskrona. Bakom konstruktionen står tekniska designern Håkan Malmborg. När hans far dog förra året valde han ett minnesmonument han själv har varit med och tagit fram.

Nu lanseras produkterna i Sverige, men siktet är också inställt på utlandet.

Linda Åkesson startade sitt första företag när hon var 20 år. Med lång erfarenhet av entreprenörskap har hon flera tips till andra som funderar på att starta eget.

Enligt henne är det viktigast att tro på sig själv, strunta i rädslan att misslyckas och vad andra tycker.

Reporter: Jonas Frändén