Anställda jublar åt fyradagarsvecka

Jobba mindre men med full lön, det är verkligheten för de anställda på väskföretaget Sandqvist sedan vd:n Caroline Lind i början av 2023 införde fyradagarsvecka.

”Syftet är att kunna förbättra livskvaliteten för våra medarbetare”, säger hon.

Förändringen togs emot väl av det 30-talet anställda på Sandqvist, minst sagt.

”Det blev ett himla stort engagemang med hejarop och pepp. Det här är en fråga som verkligen engagerar, det märkte vi när vi släppte nyheten”, säger Caroline Lind.

Enligt statistik från Eurostat och OECD tillhör Sverige redan de länder i Europa där befolkningen tillbringar minst tid på jobbet men trots det tillhör vi “bottenskiktet” i Norden. I Finland, Norge och Danmark jobbas det ännu mindre. I Sverige är 40-timmarsveckan fortfarande normen.

”Jag tror på ett modigt ledarskap, på att våga ta beslut och på att våga gå sina egna vägar. Och jag vill alltid kunna påminna mig själv om att jag faktiskt vågade. Sedan är jag ju uppbackad av ett fantastiskt team och med det i ryggen och med ägarna i ryggen så körde vi”, säger Caroline Lind, som själv tillhör de som gått ner i tid.

”Det går bra. Min organisation har blivit så mycket mer effektiv och produktiv och det avspeglar sig också på mitt jobb.”