Ekonomikanalen

Börslunch julkalender - alla svaren

Fråga 1

Vad heter börsbolaget som dels haft en löntagarfond som ägare, dels gått i konkurs?
1. Ljusnan Kätting X. Ljusne Kätting 2. Ljusne Kättare

Rätt svar X
Ljusne Kätting

Företaget kommer från Hälsingland och orten Ljusne vid älven Ljusnans mynning. Sedan 1600-talet har det funnits järnbruk på platsen. Via flera namn (bland annat Ljusne-Woxna och Ström-Ljusne) och flera ägare (bland annat Bergvik, Stora och SSAB) gick till slut företaget i konkurs under namnet Ljusne Kätting.
Ljusne Kätting blev berömt genom 1980-talets LO-inspirerade löntagarfonder. En löntagarfond – Nordfonden – gick in som storägare i det då OTC-noterade företaget. Aktieköp och deltagande i emissioner gav Nordfonden 20 procent av aktierna. Alla vinstprognoser slog fel, kursen störtdök och det blev tunga förluster.
Idag finns det rester av Ljusne Kätting i västmanländska Ramnäs Bruk, som fick ett ordentligt uppsving när oljepriset var som högst och de stora tunga kättingarna hittade en stor marknad hos oljeborrare utanför Västafrika.

Fråga 2

Hur stora blev förlusterna i samband med att finansbolaget Nyckeln ställde in betalningarna?
1. 1 miljard kronor X. 3 miljarder kronor 2. 10 miljarder kronor

Rätt svar X
3 miljarder

Nyckeln var ett finansbolag vars undergång var inledningen till den svenska finanskrisen i början 1990-talet. Bland ägarna fanns Beijer, Anders Walls skapelse som tidigare varit fusionerat med Volvo. Beijer drabbades hårt av finanskrisen men Anders Wall kom tillbaka med en rad framgångsrika börsbolag.
Nyckelns konkurs fick företagets banker att rämna, bland utlånarna fanns haveriet Gotabanken (Proventus hann sälja banken som gick via Trygg-Hansa och SPP till Nordbanken och Securum)
Erik Penser är en annan finansman som storstilat kom också efter finanskrisen trots kraschen för hans bolag Asken/Gamlestaden och Yggdrasil.

Fråga 3
Vilken bank köpte den bank Lundberg ägde under finanskrisen på 90-talet?
1. SEB X. Danske Bank 2. Swedbank

Rätt svar x
Danske Bank

För 180 år sedan grundades i Linköping Öst-Götha-Bank. Den banken blev viktig för det östgötska jordbruket och hade senare namnen Östgötabanken och Östgöta Enskilda bank.
Från Norrköping härstammar Lundbergsföretagen, ursprungligen enbart byggare. Efterhand köptes aktieposter i företag som Holmen, NCC – och Östgöta Enskilda Bank. När finanskrisen slog till var den unge Fredrik Lundberg huvudägare till banken, och för 20 år sedan köpte Danske Bank den östgötska banken med filialer. Namnet Östgöta Enskilda bank fanns kvar till 2011.

Fråga 4
Vad är Casimir Ehrnrooths son, Henrik Ehrnrooth?
1. VD Kone X. VD Pöyry 2. Ordförande Pöyry

Rätt svar 2
Ordförande Pöyry

Ehrnrooth är en gammal finländsk adelssläkt som haft stor inflytande på det finländska Näringslivet. Casimir Ehrnrooth var inblandad i skogsindustrin, bland annat Kaukas som föregick UPM-Kymmene. Han var också länge ordförande för Nokia. Bergsrådet Casimirs farfars far var med i grundande av Nokia för mer än 150 år sedan.
Casimirs son Henrik Ehrnrooth är tidigare vd och nuvarande ordförande för teknikkonsultbolaget Pöyry.
En man med samman namn, Henrik Ehrnrooth, är vd för Kone. Denne Henrik tillhör en annan gren av släkten och är son till George, ledamot i Nokias styrelse.
Förvirrat, vilket är skälet till att ett litet fel smög sig in i en första version av EFN:s kalender.

Fråga 5
Vilket investmentbolag sålde det industriföretag som en gång låg på den här tomten?
1. Industrivärden sålde AGA X. Investor sålde AGA 2. Investor sålde ABB

Rätt svar 1
Industrivärden sålde AGA

Uppfinnaren Gustaf Dahlén låg bakom framgångarna för Aktiebolaget Gasaccumulator, som snart döptes om till AGA. Framför allt var det fyrar som grundade AGA:s berömmelse.
1912 byggdes så den stora fabriken på södra Lidingö och gaser av olika slag blev AGA:s stora produkter. I AGA har också legat företag som Frigoscandia, Interspiro och Pharos.
Industrivärden kom in som AGA-ägare på 1950-talet, och i slutet på 1900-talet blev såväl AGA som Industrivärden (och ABB) indragen i en maktkamp med den schweiziska finansmannen Marin Ebner och hans BZ Group/Gas Vision. Det blev några stökiga år, och till slut såldes hela AGA till den bayerska konkurrenten Linde som fortfarande är ägare.

På AGA:s gamla industriområde på Lidingö finns nu nybyggda lägenheter med sjöutsikt. Byggandet har till stor del gjort av JM, som en gång i tiden ägdes av Industrivärden.Fråga 6

Vad hette vd:n för det statliga företag som på 90-talet skapade det moderna Swedish Match?
1. PG Gyllenhammar X. Sören Gyll 2. Percy Barnevik
Rätt svar X
Sören Gyll

Swedish Match byggdes på två svenska verksamheter. Dels det statliga Svenska Tobaks, dels Svenska Tändsticks som grundades av Ivar Kreuger – därav namnet Tändstickspalatset på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm. Det kontoret ritades av Ivar Tengbom på uppdrag av Ivar Kreuger.

Svenska Tändsticks (STAB) bytte namn till Swedish Match, och bytte ägare till bland annat Stora och statliga Procordia, före detta Statsföretag. I Procordia fanns också tobaken, och Volvo blev en av ägarna innan bolaget börsnoterades.
I Procordia fanns också den förre Uddeholmschefen Sören Gyll som förflyttades till Volvo där han efterträdde Christer Zetterberg som VD – och slog ihop Volvoägda Pharmacia med amerikanska UpJohn.
Som Volvo-vd lydde Sören Gyll under PG Gyllenhammar vars försök att slå ihop Volvo PV och Renault misslyckades i december 1993 efter ett ägaruppror som fick stöd av Sören Gyll.

Fråga 7
Hur hög är Windows marknadsandel i år?
1. 90 % X. 95 % 2. 98 %

Rätt svar 1
90 procent.
En gång i tiden var Jonas Birgersson näringslivets hetaste namn. Vid ett tillfälle på biografen Riviera presenterade han en ny mjukvara, Brikks, framtaget av hans företag Framfab. En tegelsten skickad genom en fönsterruta fick illustrera hans slagord ”Brikks break Windows”.

Fråga 8
Vilket förpackningsbolag hade en styrelseledamot med samma efternamn som den hungerstrejkande mannen på Sergels torg?
1. Billerud X. Nefab 2. Huhtamäki

Rätt svar x
Nefab

Det var 1949 som Nefab grundades med förpackningar till bageri som specialitet. Några årtionden senare var Ericsson största kund och Nefabs vikbara lådor slog igenom brett. Högkvarteter finns i Jönköping men grunden finns i en snickerifabrik i Ovanåker i Hälsingland.
I mitten 1990-talet introducerades Nefab på börsens småbolagslista, OTC-listan. 2007 köptes företaget ut från börsen av grundarfamiljen Nordgren/Phil och Nordic Capital. Riskkapitalbolaget sålde sedan tillbaks sina aktier till grundarfamiljen.

1983 inledde Folke Pudas från Armasjärvi en hungerstrejk på Sergels Torg i Stockholm. Eftersom han blivit av med sitt trafiktillstånd för att köra Taxi och inte fick saken prövad. I slutändan ledde detta till att Sverige fick nya regler för rättsprövning.

Fråga 9
Vad hette den finansman som var storägare i ett ljusföretag och höjdare inom Aktiespararna?
1. Sten K. Johnson X. Gustaf Douglas 2. Ragnar Unge

Rätt svar 1
Sten K Johnson

Sten K Johnson inledde sin karriär på Trelleborg och han blev sedan vice ordförande i Aktiespararnas Riksförbund.
Men han blev också finansman och genom att ta över Kockums börsplats grundades investmentbolaget Skåne-Gripen som blev moder till Midway Holding – också det ett investmentbolag. Under Sten K Johnsons ledning hamnade stearinföretaget Liljeholmens Ljus (via Barnängen/KemaNobel) i Midway.
Liljeholmen köptes av amerikaner i slutet av 1990-talet genom ett omtalat uppköp, men ljusbolaget återvände några år senare till Sten K Johnson-sfären.

Gustaf Douglas har varit ordförande för Aktiespararna, men är ägare till ett belysningsföretag – Fagerhult.Fråga 10
Vem var gäst i Börslunch 4 oktober utan att äta en kanelbulle?
1. Joe Tracy X. Victoria Silvstedt 2. Jesper Norberg

Rätt svar x
Victoria Silvstedt

Victoria Silvstedt var med i Börslunch, men åt inga kanelbullar trots att det var kanelbullens dag.

Fråga 11
Vilken berömd spion var son till den som hjälpte Saudi att hitta sin första olja?
1. Jack Philby X. Jim Philby 2. Kim Philby

Rätt svar 2
Kim Philby

Kim Philby blev rekryterad av Sovjetunion som spion på 1930-talet och är en av de berömda Cambridge-spionerna. Kim Philby fick topptjänster inom den brittiska underrättelsetjänsten. Misstankarna mot honom fanns länge, och till slut flydde han från Libanon till Sovjetunionen.
Kim Philbys far var Jack Philby, en brittisk kolonialtjänsteman. Jack Philby blev skickad till Ibn Saud, grundare av Saudi-Arabien, för att knyta kontakter under det första världskriget. Jack Philby lyckades bra, blev rådgivare åt Ibn Saud och tipsade om att det kunde vara bättre att leta efter olja i stället för vatten. Ibn Saud tog till sig det rådet.

Fråga 12
Vilken förening bildades på Wiener Caféet och är idag ett börsnoterat bolag?
1. ABB X. AAK 2. AIK

Rätt svar 2
AIK

Det var den 15 februari 1891 som Isidor Berhrens, tillsammans med sin bror Paul, bildade Allmänna Idrottsklubben i hemmet på Biblioteksgatan 8 i Stockholm. Namnet kom till då Behrens såg framför sig att idrottsklubben skulle bestå av alla möjliga idrotter. AIK Fotboll blev ett aktiebolag 1999 och sedan dess har handel med klubbens aktie pågått. Dock sällan med så starka uppgångar som den senaste tiden tack vare spekulationer om hur mycket pengar AIK ska få in på en försäljning av Alexander Isak.

Fråga 13

Vilket amerikanskt bolag var delägare i svenska Lamco-projektet i Liberia?
1. Bethlehem Steel X. Santa Maria Petroleum 2. Jersey Shore Steel

Rätt svar 1
Bethlehem Steel

Staden Bethlehem, i Pennsylvania nära gränsen till New Jersey, fick sitt namn av en grupp kristna nybyggare (herrnhutare) som fick för sig att missionera bland ursprungsinvånarna. På platsen växte sedan en stålindustri upp, som bland annat levererade till utbyggnaden av det amerikanska järnvägsnätet och till den amerikanska krigsmakten.

Bethlehem Steel var ett tag nästa största stålbolaget i USA, men omvärlden stökade till det och företaget gick omkull. Resterna av Bethlehem Steel finns nu i Arcelor Mittal. Dessförinnan ägdes företaget av International Steel Group som i sin tur köpte det av gaminvesteraren Wilbur Ross. Denna Wilbur Ross är nu på väg att bli Donald Trumps handelsminister.

På platsen för det ursprungliga stålverket finns nu ett kasino, och eftersom George Washington sägs ha passerat förbi orten under den amerikanska revolutionen har det öppnats ett museum till hans minne.

Lamco-projektet som Bethlehem Steel deltog i, var ett till stor del ett svenskt projekt. Det fullständiga namnet var Liberian American Swedish Mining Company, och uppgiften var att bryta Liberias Nimba-malm. Bland de svenska deltagande företagen fanns dåvarande Gränges och Skånska cementgjuteriet.
Lamco var ett mycket stort u-landsprojekt, med mängder av svenska anställda. Projektet har inte gått till historien som lyckat.