Så coronasäkrar du ekonomin

En bit in coronakrisen har de ekonomiska effekterna av pandemin blivit allt tydligare. Varsel, ökad arbetslöshet, en börs som åker jojo och permitteringar får många att oroa sig för privatekonomin.

Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken, ger sina bästa tips för att säkra privatekonomin i coronatider.

Han uppger att det är viktigt att titta på hela ekonomin och säkra upp inkomster genom att gå med i a-kassan och se över nödvändiga försäkringar som inkomstförsäkring och låneskydd.

Men lika viktigt är det att se över sina utgifter och kostnader och se till att sparandet finns på rätt plats.Det långsiktiga sparandet på börsen och det kortsiktiga nära till hands. Dessutom kan det trots kristider vara en bra chans att växla upp sitt aktiesparande om förutsättningarna är rätt.

Magnus Hjelmér berättar att ett bra sätt att förbereda sig för en period av mindre stabil ekonomi är att trycktesta den. Genom att gå igenom sin ekonomi tre månader tillbaka går det att se vilka fasta och vilka rörliga utgifter det finns i hushållet och vilka kostnader som kan kapas.

Något som han dock tycker ska undvikas i största möjliga mån är att ta av ett buffertspar.

”Det här kan vara en av de största kriserna vi har. Har man möjlighet att hanka sig fram så tycker jag att man ska lämna bufferten”, säger Magnus Hjelmér.

Redaktör: Albin Kjellberg