Ekonomikanalen

Så tämjer du ditt inre sifferdjur

Siffror blir allt viktigare i våra liv då vi mäter allt från steg till vänner och aktiekurser. Men hur bra är detta ständiga mätande för oss? Detta diskuteras i EFN Marknad med Micael Dahlen, professor på Handelshögskolan i Stockholm och författare.

Boken Sifferdjur som Micael Dahlen nyligen släppte tillsammans med Helge Thorbjörnsen handlar om hur siffrorna styr våra liv. I programmet berättar han om hur siffror styr våra liv på de mest oväntade sätt och hur vi kan göra för att värja oss mot detta.

Micael Dahlen berättar bland annat om hur helt orelaterade siffror påverkas oss. Det antal steg vi tar enligt de stegmätare vi använder påverkar till exempel ekonomiska beslut som hur mycket vi budar på en lägenhet.

Dahlen förklarar också varför basketspelare med lägre tröjnummer systematiskt gör fler poäng än andra men för hockeyspelare är det tvärtom.

Absoluta tal, valöreffekter, förkärleken för jämna runda tal och sifferblindhet är andra begrepp som gås igenom i intervjun.

Hur ska man då undvika att luras av sitt inre sifferdjur när man till exempel köper och säljer aktier? Några tips från Micael Dahlen är att titta mindre på din stegräknare, fokusera på relativa värden i stället för absoluta och att alltid räkna om priser till valutan med den högsta valören.

Programledare: Julia Delin