Ekonomikanalen

Hållbara investeringar perfekt för långsiktigt sparande

Trots att förnybar energi tillhör en av årets vinnarbranscher så är det inte för sent att hoppa på tåget menar Patric Lindqvist, förvaltare på Handelsbanken.

”Det är det perfekta området och tänka långsiktigt kring”, säger Patric Lindqvist som ändå lyfter fram att det givetvis inte går att gardera sig mot kortsiktiga svängningar.

Något som talar för hållbara investeringar är att under de senaste 5 – 6 månaderna har EU, Kina, Japan och Sydkorea höjt sina ambitioner inom området. Och med Biden på plats förväntas USA göra detsamma. Tillsammans utgör detta 55 procent av världens BNP.

Konkret finns många exempel på att förnyelsebart flyttar fram positionerna.

”I två tredjedelar av världen är sol- och vind det billigaste sättet att producera energi, utan subventioner”, säger Patric Lindqvist.

Lindqvist ser bland annat intressanta investeringsmöjligheter inom vätgas och inom elbilar. Men när det gäller de senare är det inte främst elbilsproducenterna han tänker på utan bolag som ligger tidigare i värdekedjan, som de som är verksamma inom litium eller med att utveckla effektivare batterier.

Kinesiska tillverkaren av solglas Xinyi Solar är ett bolag som Lindqvist gillar så han ser en ökande efterfrågan på deras produkter. Ett annat bolag han gillar är amerikanska Darling Ingredients, som återvinner fett från bland annat restauranger och tillverkar förnybar diesel.

Det viktigaste att hålla koll på 2021 som investerare är att inte jaga den senaste flugan, att diversifiera och att hålla koll på att du får det du vill ha i ditt sparande. Många indexprodukter som kategoriseras som ”gröna” innehåller aktier som Lindqvist inte skulle ta in i sin fond.

Patric Lindqvist förvaltar fonden Handelsbanken hållbar energi, som är en av de fonder som har gått bäst i Sverige under 2020.

Intervjun med Bolidens vd som nämns i programmet gjordes i EFN Marknad 25 september. Du hittar den här.

Programledare: Ara Mustafa

Personer

Patric Lindqvist