Ekonomikanalen

Börsfesten är över!

Börsfesten är över för denna gång. Det är Maria Landeborn, senior ekonom på Danske Bank, och investeraren David Bagge överens om.

”Inledningen på året är en tydlig signal på att vi står inför en annan miljö för aktier framöver”, säger Maria Landeborn.

David Bagge räknar med att vi står inför fyra till fem år av en bred konsolidering där volatiliteten stiger.

När det gäller sektorer har vi redan sett breda fall inom techsektorn. Bagge räknar med att cykliska branscher som verkstad och finans får det tungt från och med mitten eller slutet på våren.

Maria Landeborn tror däremot att finans kan ha lite mer att ge.

Letar men efter branscher som kan klara sig bättre ska man vända sig till telekom med bolag som Telia, Tele2 och Telenor menar Bagge. Hälsovård och särskilt cancervård kan också vara ställen där man kan hitta relativa vinnare.

Centralbanker i allmänhet och amerikanska Federal Reserve i synnerhet kommer fortsätta att påverka börserna. Bägge gästerna är överens om att det nog inte kommer bli så många räntehöjningar från Fed i år som det nu spekuleras om. Däremot kommer det vara ett stort fokus på att krympa balansräkningen. Detta kommer slå hårt mot mer riskfyllda tillgångar menar Bagge.

”Risktillgångarna stödhjul kopplas bort”, säger han.

Programledare: Albin Kjellberg