Ekonomikanalen

Därför lyfter det inte för folkaktien Ericsson

Ericsson har haft det motigt det senaste året. Vinsterna har vikt nedåt och aktiekursen har halverats.

Vad är det egentligen som händer hos det svenska telekombolaget – och hur har det hamnat där det är i dag?

Det diskuteras i dagens EFN Marknad som gästas av Anders Elgemyr, vd på investmentbanken Carlsquare Sverige, och Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

”Det jag upplever som Ericssons grundproblem är att det inte finns någon intäktstillväxt i bolaget”, säger Lars Söderfjell.

I dag är aktiekursen tillbaka på samma nivå som när vd:n Börje Ekholm tillträdde i början av 2017.

”Det är väldigt talande”, säger Anders Elgemyr i programmet.

Dessutom anklagas Ericsson för att vara inblandad i en mutskandal, och bolagets styrelse har två år i rad nekats ansvarsfrihet av bolagsstämman, något som är mycket ovanligt.

Ericsson har också fått kritik för köpet av den amerikanska molntjänstleverantören Vonage i slutet av 2021. Kritiker menar att det var strategiskt oklokt att genomföra miljardförvärvet.

Enligt både Söderfjell och Elgemyr är det mycket som måste falla på plats för Ericsson för att bolaget ska vända utvecklingen.

”Hur aktien ska värderas och utvecklas, där tror jag att det finns väldigt mycket att bevisa under de kommande ett till två åren”, säger Lars Söderfjell.

”Det är märkligt att man har dollarn med sig och att största konkurrenterna har försvunnit, men att man ändå inte lyckas få en större lönsamhet än vad man har fått. Någonting är grundläggande fel just nu. Köp en annan aktie”, säger Anders Elgemyr.

Programledare: Christian Ploog