Så skapar du en vinnande och jämställd portfölj

Framtidsfeministen Sandra Bourbon och AP7:s chef för kommunikation och ägarstyrning Johan Florén gästar EFN Marknad. I programmet diskuteras framgångsrika kriterier man kan använda sig av när man väljer aktier.

Sandra Bourbon berättar om hur hon framgångsrikt använt jämställdhet som ett urvalskriterium till de aktier hon väljer ut. På detta sätt har hon slagit index med råge de senaste åren.

Johan Florén berättar om hur urvalsprocessen fungerar i en stor global fond som sjunde Ap-fonden. De påverkar bolag genom att vara aktiva ägare, genom att rösta på bolagsstämmor, inleda rättsprocesser mot bolag och genom att i vissa fall svartlista bolag. Själva förvaltningsprocessen däremot är relativt passiv.

Florén berättar bland annat om hur de framgångsrikt drev en rättsprocess på Google i ett ärende om sexuella trakasserier mot anställda.

I Sandra Bourbons förvaltningsmodell ingår att fokusera på att ledningsgruppen i företag är jämställd. Det är det som visat sig korrelera med lönsamma bolag. Vem som sitter på vd-stolen och hur styrelsen ser ut har inte visat sig vara lika viktigt.

Programledare: Michaela Berglund