Ekonomikanalen

Fyra aktier du kan dippköpa

Usla centralbanker med för stor makt, stigande energipriser, kärnkraft, varaktig inflation, friskolor och aktier du kan dippköpa. Allt detta och mer därtill hinns med när Anders Elgemyr, partner på Carlsquare, gästar EFN Marknad.

Anders Elgemyr delar friskt med sig av sina åsikter. Han menar bland annat att centralbankerna gör ett uselt jobb och att centralbankscheferna har fått för stor makt och att detta till och med hotar demokratin. Elgemyr räknar också med att centralbankscheferna kommer att vika ned när det gäller att dra tillbaka stimulanser om börsutvecklingen blir för negativ. Ingen vill vara den som orsakade en börskrasch.

När det gäller energipriserna menar Elgemyr att omställningen mot hållbar energi – som är nödvändig – har gått för fort. Investeringarna i fossila bränslen har därmed helt stannat upp vilket lett till de skenande energipriser vi nu ser. Detta är ett globalt problem och inget som vi löser på några få år säger han.

Anders Elgemyr bjuder också på två aktiecase. Det första är friskolekoncernern Academedia som han tycker ha blivit för nedpressad på grund av en överdriven politisk risk. En enorm marknad för tyska förskolor är också något som talar för bolaget.

Det andra bolaget som Elgemyr lyfter fram är lastbilstillverkaren Volvo. Bolaget är stabilt och gynnas av stora internationella satsningar på infrastruktur.

Volvo och Academedia är två bolag där det kan vara läge att köpa dippen menar Elgemyr. Ett tredje sådant är Investor. Ett fjärde är Apple, som felaktigt räknas som ett tillväxtbolag när det i själva verket är ett värdebolag.

På sektorbasis ser Elgemyr energi i allmänhet och uran i synnerhet som intressant att köpa in sig i.

Programledare: Ara Mustafa

Personer

Anders Elgemyr