Sparekonom: Aktieägare måste vara aktiva

Investmentbolaget Kinnevik delar ut aktierna i Zalando till sina aktieägare. Detta innebär att tusentals svenska aktieägare ska ta ställning till om de vill ha aktier som är noterade på den tyska börsen.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, ser detta som ett exempel på att man behöver vara lite aktiv som aktieägare. Bolagshändelser som påverkar innehaven kan inträffa i alla bolag, även i investmentbolag. Om man inte är förberedd på detta kanske man ska spara i fonder i stället.

Vad får man då om man väljer att behålla sina aktier i Zalando? Det svarar bolagets finanschef David Schröder på i programmet.

Schröder poängterar att Zalando i allra högsta grad fortfarande är ett tillväxtbolag. Målet är att vara tre gånger så stora 2025 som de var 2020.

Frida Bratt kommenterar också hur spararna agerat hittills under 2021 och vilka aktier som varit mest populära. Listan av mest nettoköpta aktier toppas av Investor som hon menar har blivit ”en ny folkaktie”. Förutom detta säkra val återfinns många tillväxtbolag som Embracer bland de mest populära aktierna.

På tisdagen kom en stor nedgång på börsen. Att en sådan skulle komma var väntat enligt Frida Bratt och hon tror att det kan komma en större sättning snart. Hennes råd till sparare är därför att ha lite pengar på sidan om och att vara redo att kliva in.

Den stora börsuppgången det senaste året har helt styrts av massiva stimulanser från centralbanker och stater menar Bratt. Den senaste tiden har dessutom en inflationsoro som kommer och går tillkommit som en joker som styr börsklimatet.

Programledare: Albin Kjellberg