Ekonomikanalen

Elon Musk – geni eller galning?

Maktspelare, bulldozer, visionär och libertarian. Det är några av de epitet som används när gästerna i EFN Marknad ska beskriva den megarika entreprenören och förkämpen för yttrandefrihet Elon Musk.

Köpet av Twitter, som Musk sedan döpte om till X, ändrade bilden av honom lite menar Carl-Henrik Söderberg, marknadsanalytiker på IG Sverige. Det är långt ifrån alla som ser honom som ett hyllat geni längre.

”Antingen älskar man honom eller så hatar man honom”, säger Carl-Henrik Söderberg.

Bolaget som Musk är mest känd för är elbilstillverkaren Tesla och hans hårda ledarskap var viktigt för att vända bolaget, menar Alexander Norén, ekonomikommentator på SVT.

”Generellt sett tror jag att man överskattar hur jäkla viktigt det är vem som är vd för ett företag, men i vissa fall är det jäkligt viktigt, och i det här fallet så är det så", säger Alexander Norén.

Teslas aktiekurs har rusat de senaste fem åren. P/E-talet låg under 2021 så högt som 200. I dag har det sjunkit tillbaka till strax under 70, vilket fortfarande är väldigt högt.

I Sverige toppar Tesla nyhetssändningar just nu på grund av att de vägrar skriva kollektivavtal, vilket fått ett flertal fackförbund att inleda diverse åtgärder. Elon Musk är extremt drivande i sådana här frågor tror Alexander Norén.

”Det här kommer bli den mest seglivade blockaden, strejken som vi har haft i svensk fackföreningshistoria är jag säker på”, säger Norén.

Programledare: Christian Ploog

Relaterade ämnen