Ekonomikanalen

Här är de hetaste marknadstrenderna inom hållbarhet

En del investerare som har satsat på hållbar energi kan ha missbedömt den heta trenden. Året hittills har nämligen varit minst sagt utmanande för den som har investerat i denna sektor.

Men hur kan marknaden vara så deppig nu när energiomställningen sker snabbare än någonsin?

Enligt Simon Park, förvaltare på aktiefonden Coeli Circulus, finns det flera faktorer som påverkar.

En viktig faktor, enligt Park, är att det som har kallats för världens största gröna infrastrukturpaket, det så kallade Inflation Reduction Act (IRA), som kom förra hösten, har dragit ut på tiden.

Satsningen innebär att mycket pengar är tänkt att gå till investeringar i just hållbar energi.

”Det här är något som i allra högsta grad lever, men det har funnits fler detaljer som har behövts redas ut än man kanske först trodde. Allt har tagit lite längre tid”, säger Simon Park i EFN Marknad.

En annan viktig del som han framhåller som anledning till den svaga energimarknaden är att centralbankernas styrräntor har ökat och fortfarande är på en högre nivå jämfört med tidigare.

”Det finns en viss rädsla för att räntorna kommer att vara högre längre, som så klart påverkar många högt belånade bolag inom förnybar energi. Detta också i kombination med den höga inflationen, som har gjort att den här typen av projekt har blivit dyrare än man tidigare trott och räknat med”, säger han i programmet.

Inför 2024 är det en specifik sektor som Simon Park tittar extra på – och det är solenergisektorn.

”Givet hur utvecklingen har sett ut i år vet vi att det finns väldigt många intressanta lägen att öka inom just den sektorn.”

Programledare: Michaela Berglund