Till startsidanTill startsidan

Så agerar börsproffsen inför sommaren

Ett skakigt halvår på börsen närmar sig slutet. I EFN Marknads säsongsavslutning bjuder två rutinerade förvaltare på sina bästa börstips till mer orutinerade investerare.

Gästerna är Charlotta Faxén från Lannebo Fonder och Erik Sprinchorn från Tin Fonder. Till skillnad mot många nykomlingar på börsen känner de ingen stor oro just nu.

”Vi har varit med så länge att vi faktiskt har levt på en börs där det både har funnits inflation och räntor. Vi är väl tillbaka till ett normalläge”, säger Charlotta Faxén.

”Det är väl skönt om vi kan vänja oss vid något mer normalt än minusräntor”, säger Erik Sprinchorn.

Vad ska man göra som småsparare nu? Om möjlighet finns, när marginaler kanske pressas av stigande priser, bör du fortsätta att månadsspara menar förvaltarna. Däremot bör du inte placera pengar som du ska använda till något inom ett år på börsen.

Sparar du i enskilda aktier är råden att titta efter lönsamma bolag som har varit med om kriser förr och som har en beprövad affärsmodell.

Är du ute efter lite högre risk tipsar Sprinchorn om att de stora vinnarna troligen kommer att gå att hitta bland de mindre bolag som i dag är olönsamma men som lyckas vända till vinst. Problemet är bara att de flesta bolagen i gruppen mindre olönsamma bolag inte kommer att bli lönsamma och att dessa bolag i stället kommer att gå riktigt dåligt på börsen.

Vad tror då de rutinerade förvaltarna om det andra halvåret på börsen 2022? Jo, bägge räknar med att kurserna står högre i slutet av året än i dag.

Programledare: Albin Kjellberg och Ara Mustafa

EFN Marknad är tillbaka 26 augusti. Trevlig sommar!