Ekonomikanalen

Recessionen kommer!

Världsekonomin och finansmarknaderna befinner sig i ett exceptionellt läge och det är svårt att förutse vad som händer härnäst. Det säger Christian Granquist, förvaltare på Lancelot Asset Management.

Enligt Christian Granquist är det den amerikanska centralbanken Fed som styr mycket vad som kommer att hända framöver. Vad de säger och gör är avgörande för konjunkturutvecklingen. Det mest troliga är att vi kommer att hamna i en recession, även om den inte måste bli djup. Feds ambition är såklart att få till en mjuklandning, men att man lyckas med detta är ganska ovanligt.

I genomsnitt har New York-börsen fallit 24 procent vid en recession de senaste 70 åren men nedgångarna på 2000-talet har varit värre, runt 40 – 50 procent.

Granquist tror inte att vi de facto tagit höjd för en recession ännu trots att börsen är ned med runt 20 procent. Han räknar med att vi har 10 – 20 procent nedsida kvar på börsen, om inte Fed lyckas undvika att vi hamnar i en recession.

Lancelot har i sin förvaltning dragit ned på aktieandelen och ökat andelen kontanter, som mestadels hålls i dollar. När det gäller aktieandelen har de ökat i värdeaktier på bekostnad av tillväxtaktier.

Är det då för sent att skifta om till värdeaktier nu? Det beror på menar Granquist. Om räntan har nått toppen är det så, om räntan ska upp en bit till är det inte det.

Programledare: Albin Kjellberg