Ekonomikanalen

Förvaltare: Aramco är för dyrt

- detta krävs för att aktien ska bli intressant

Oljejätten Saudi Aramco har släppt prospektet för sin kommande börsnotering och planen är att noteringsperioden ska inledas 17 november. Aktierna ska sedan börja handlas på den saudiska börsen i december. Det är dock bara en liten del av bolaget som noteras, 0,5 till max 2 procent.

Men hur ska man egentligen se på noteringen? Det svarar Dan Lindström, förvaltare på ProxyP på i denna intervju.

Dan Lindström är till att börja med ännu inte fullständigt övertygad om att noteringen kommer att bli av. Anledningen till detta är att värderingen det talas om fortfarande är för hög enligt honom.

Efter att bolaget först värderades till rena fantasisiffror enligt Dan Lindström har nu värderingen krupit ned till runt 1,3 – 1,7 triljoner dollar. Men detta är fortsatt högt menar han.

Med denna värdering ligger det statskontrollerade Aramco någonstans emellan Shell och Exxon i värdering. Detta är omotiverat högt för ett sådant bolag menar Lindström.

En intressant värdering för bolaget enligt Lindström skulle vara 1,1 – 1,3 triljoner dollar. Då tycker han att aktien skulle kunna bli intressant att äga.

I vilka scenarion skulle det då vara intressant att äga Aramco, förutsatt att värderingen är korrekt? Dan Linström ser tre scenarion framför sig.

Vid stigande oljepris är oljebolag med sämre marginaler och högre produktionskostnader mer intressanta.

Vid oförändrat oljepris är klassiska västerländska bolag som Shell och Exxon mer intressanta och även lite mindre bolag som och Lundin Petroleum.

Vid sjunkande oljepris däremot kan Aramco, med rätt värdering, bli intressant.

Aramco kan även ses som en förhållandevis bra hedge till andra oljebolag menar Lindström.

Programledare: Ara Mustafa

Personer

Dan Lindström