Ekonomikanalen

Framtidens mat hetare än någonsin

Livsmedelsproduktion har länge pekats ut som en klimatbov. Samtidigt ökar efterfrågan på livsmedel i och med att jordens befolkning växer.

Detta innebär stora utmaningar för branschen. Johan Åkesson, trendanalytiker inom livsmedel, menar att det i första hand handlar om att vi måste minska vår konsumtion av mejeriprodukter och rött kött. Utvecklingen av växtbaserad mat går framåt.

”Under de senaste tio åren har man på den amerikanska marknaden investerat 16 miljarder dollar i företag som producerar växtbaserade alternativ. 13 av de 16 miljarderna investerades de senaste två åren”, säger Johan Åkesson.

Johannes Cullberg, grundare av ekomatkedjan Paradiset, ser samma trend: ”Foodtech kan användas för att producera på ett mycket smartare och miljövänligare sätt”.

Labbodlat kött, där det investeras kraftigt just nu är Cullberg däremot tveksam till att det kan bli en storsäljare. Ännu.

Lovisa Madås är medgrundare till AGFO, som arbetar med att sprida kunskap om framtidens matsystem. Hon ser till exempel att labbodlad ål skulle kunna vara ett spännande alternativ. Hon tipsar även om två svenska bolag som verkar inom sektorn. Dels Malmöbolaget Lupinta som gör tempeh baserad på lupinbönor. Men även Ölandsbolaget Bärta som gör produkter baserade på ärtor.

Internationellt har de amerikanska bolagen Beyond Meat och Impossible Foods gått från ingenstans till att bli globala jättar på kort tid.