Ekonomikanalen

Gårdsförsäljning - genombrott eller en piss i oceanen?

I början av juni lade regeringen fram ett förslag om att göra gårdsförsäljning lagligt i Sverige. Om det går igenom kommer mindre försäljning direkt till kund i samband med betalda besök på vingårdar, mikrobryggerier och småskaliga destillerier att tillåtas. Sveriges vinproducenter är mycket nöjda.

– Det här har vi arbetat för i många år i föreningen Svenskt vin. Vi ser fram mot att äntligen kunna sälja vin direkt till besökare och få chansen att utöka vår verksamhet, säger Niclas Albinsson som driver Särtshöga vingård i Väderstad i södra Östergötland.

Särtshöga är en av landets drygt 40 kommersiella vingårdar, men bland de cirka 400 mikrobryggerierna jublas det inte lika mycket.

– Visst, det blir trevligt för besökare att kunna köpa med sig lite öl vid ett besök, men ekonomiskt blir det en piss i oceanen, säger Andreas Fejes, vd på Vreta kloster bryggeri.

Bryggeriet ligger i Ljungsbro utanför Linköping och har specialiserat sig på öl i belgisk stil.
– För mig och de flesta andra mikrobryggerier är försäljningen till Systembolaget det allra viktigaste, gårdsförsäljning kommer inte att rädda branschen, säger han.

Om förslaget om gårdsförsäljning går igenom kan det träda i kraft första halvåret 2025. Enligt förslaget får försäljning endast ske i samband med ett betalt besök. Tre liter vin, öl eller cider får säljas, eller 0,7 liter starksprit om det är ett destilleri.

Medan många bryggerier ligger på industriområden, hittar man vingårdarna på vackra platser där man dessutom har egen odling. Många har redan idag viss besöksverksamhet.

– Den kan vi nu utöka, kanske anställa fler, starta en liten butik, säger Niclas Albinsson.

I slutet av juni lade Finansdepartementet även fram ett förslag om differentierad alkoholskatt, något som redan finns i de flesta EU-länder. Enligt förslaget ska mikrobryggerier och andra småskaliga producenter betala mindre skatt än de stora tillverkarna. Förslaget kommer ingå i höstens budgetförhandlingar, och om det går igenom förslås ändringarna gälla från och med 1 juli 2025.

– Det skulle verkligen göra stor skillnad för oss och alla andra hantverksbryggerier och kanske rädda hela branschen, säger Andreas Fejes.

Reporter: Thomas Arnroth

Personer

Thomas Arnroth

EFN

Niclas Albinsson

Andreas Fejes