Ekonomikanalen

Gemensamma krafter lättar ansträngd bransch

Ett par veckor in i coronakrisen är effekterna av de uppmaningar om att hålla social distans, resa mindre och restriktioner för restauranger, barer och caféer tydliga.

David Nilsson, vd för Linköping city samverkan, beskriver situationen i staden som väldigt ansträngd där i princip alla butiker och verksamheter i citykärnan berörs av det rådande läget.

Café- och restaurangbranschen är en av de hårdast drabbade, där det uppskattas att verksamheter tappat mellan 20 till 90 procent av sin omsättning. Men där syns också en viss återhämtning när fler köper hem maten i stället för att äta på plats i restaurangen.

Bland de verksamheter som klarar nedgången bäst är de som redan innan hade ett system för hemkörning eller en webbshop.

”De har, inte klarat det bra, men de har i alla fall klarat det bättre än de som är helt bundna till fysisk handel”, säger David Nilsson.

Han uppger att flera verksamheter använt sig av delar av regeringens krispaket, bland annat permittering av personal. Samtidigt lägger David Nilsson till att det inte finns en enhetlig lösning som räddar företag ur krisen utan en samlad kraft från fastighetsägare, kommunen, regeringens stödpaket och butikernas kundhantering.

”Här krävs att alla parter hjälps åt.”

Redaktör: Jonas Harrysson.