Till startsidanTill startsidan

Örebros mustigaste framgångssaga

98 procent av all mustextrakt tillverkas i Örebro, på familjeföretaget Roberts. Grundaren och tillika nykteristen Robert Roberts ville hitta ett alternativ till öl.

Koncentratet är starkt och till en liter must behövs endast tolv gram. Extraktet levereras till tillverkare som Spendrups i Grängesberg, som tillverkar 7,5 miljoner liter must per år.

Det hemliga receptet har varit detsamma sedan starten 1910. Huruvida det är skillnad på jul- och påskmust vill Roberts vd Bodil Arvinder inte svara på.

Julmusten säljer betydligt bättre än påskmusten. Åsa Eriksson, produktutvecklare på Spendrups, menar att det beror på tidsfristen. Julmust säljs från november till trettonhelgen, medan påskmusten dricks under några få påskdagar.

Trots populariteten i Sverige är varken jul-påsk- eller sommarmust någon exportsuccé.

Ursprungligen publicerat 24 mars 2018.