Ekonomikanalen

Stjärnekonomernas räntetips

Kommer reporäntan att fortsätta upp på kort sikt? Tveksamt, anser Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, och Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken. Därför anser de att låntagare kan spara pengar på att inte binda lånen till en högre ränta nu, och ligga kvar med en lägre rörlig ränta. Dessutom har nya aktörer på bolånemarknaden skapat en starkare konkurrenssituation på marknaden, som gör att förutsättningarna för att förhandla till sig en bättre ränta är bättre nu än den varit på länge.

”Jag tycker att man ska jämföra sin ränta på banken med räntan som de här nya aktörerna erbjuder. Kommer man med en stark ekonomi så tror jag man har alla chanser att få en bättre boränta än vad banken erbjuder på sin hemsida,” säger Maria Landeborn i senaste avsnittet av EFN Kvadrat.

Bostadsminister Per Bolunds kommentarer i förra veckans Kvadrat om behovet av ett översyn av skattesystemet i syfte att skapa fler bostäder för unga diskuteras också.

“Det är som att svära i kyrkan, men skulle man höja fastighetsavgiften och lägga sig i närheten av EU-snittet så skulle det betyda ganska många miljarder in i statskassan som man kan fundera på hur man kan använda, säger Christina Nyman.

Programledare: Petra Bergman och Joakim Båge