Ekonomikanalen

Lennart bryter ny mark

Europas största mobila grävmudderverk heter Lennart och ägs av Svenska Tungdykargruppen. De har satsat stort på projektet med ägarbolaget Storskogen i ryggen. Trots det finns ingen oro för att inte kunna räkna hem investeringen, bland annat med tanke på muddringsbehoven i de norrländska kraftverksälvarna.

Utmaningen med att bygga ett så stort mudderverk låg till stor del i proportionerna. Med facit i hand finns få saker att klaga på. Den nya konstruktionen har bland annat minskat bränsleförbrukningen med runt 60 procent.

Exakt hur mycket Lennart har kostat vill företaget inte avslöja, men de skulle inte kunnat göra investeringen utan tilliten från ägarbolaget Storskogen.

”Skulle vi tjänat ihop de här pengarna först och sen satsat, så skulle vi fått vänta ett tag till”, säger Michael Bjurestam, chef för miljömuddring på Svenska Tungdykargruppen.

Till andra som ska utföra obeprövade projekt råder de att inte slarva med förberedelserna och att lägga lite extra tid på riskanalysen.

Medverkar gör också Gabriel Andersson, ISO-ansvarig på Svenska Tungdykargruppen samt arbetsledaren Anders Hansson och maskinisten Hans Tuomi som jobbar på mudderverket.

Redaktör: Jonas Frändén