Ekonomikanalen

Leveransen i fokus när bolagen flyttar hem

Fenomenet reshoring innebär att svenska företag som bedriver produktion utomlands flyttar hem delar av den igen. Intresset bland bolagen är stort och det finns många anledningar till det.

Doktoranden Movin Sequeira från Jönköping University har i sin forskning sett flera problem med produktion utomlands. Hållbarhet är ett av dem. Det handlar även om leveranssäkerhet till kund, inte minst sedan fraktkrisen vid Suezkanalen i mars 2021.

Ett av företagen som satsar stort i Östersund är optikerkedjan Synsam. En ny fabrik är under konstruktion som väntas generera runt 200 jobb. Bakom beslutet finns hållbarhetsfrågan, men också möjligheten att kontrollera hela värdekedjan.

”Vi kan säkra arbetsvillkoren, men också öka snabbheten från idé till produkt i butik”, säger Synsams innovationsdirektör Martin Daniels.

Det har hänt mycket i industrin sedan besluten om utlandsproduktion fattades. Bland annat är den tekniska nivån högre och processer automatiseras i större utsträckning.

”Det är inte samma typ av jobb som lämnade Sverige som kommer tillbaka nu”, säger Movin Sequeira. ”Det kommer mer jobb som automationsingenjör, programmeringsexpert och dataanalytiker.”

Redaktör: Jonas Frändén