Ekonomikanalen

Männens jobb hotas mest av AI

För några år sen var Carl Benedikt Frey, forskare vid Oxfords universitet med och skrev den studie som slog ned som en bomb och som visade att 47 procent av jobben på den amerikanska arbetsmarknaden hotades av den artificiella intelligensen, helt enkelt att robotar skulle ta över jobben.

Frey förklarar att det de egentligen menade i sin studie var att så många procent av jobben rent tekniskt var automatiserbara, inte att så många procent skulle försvinna.

Sedan studien kom har det gjorts en hel del forskning kring området, OECD kom med en rapport som visade att jobb kommer att försvinna men det kommer också att skapas nya jobb.

Även World Economic Forum släppte en rapport ganska nyligen som visade på liknande resultat, att robotiseringen kommer leda till en nettovinst, 75 miljoner jobb kommer försvinna de närmaste fyra åren men det kommer att skapas 113 miljoner nya jobb.

Katrine Marçal pratar med Carl Benedikt Frey om hur den fjärde industriella revolutionen kommer att påverka arbetsmarknaden.

Personer

Katrine Kielos-Marçal