Ekonomikanalen

Marknaden gillade Powells duvaktiga besked

Premiär för EFN Direkts morgonsändningar! I dagens premiäravsnitt gästas studion av Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken och ekonomikommentatorn Katrine Kielos-Marçal som ansluter till samtalet direkt från London. I programmet diskuterar vi FED:s räntebesked samt ECB och de senaste tillväxt- och inflationssiffrorna från Europa.

FED meddelade under gårdagen att de lämnar styrräntan oförändrad och de lämnade inga nya prognoser. FED-chefen Jerome Powell var noggrann med att påpeka att situationen är bättre än vad den var för ett år sedan. Och att inflationen är på väg ned, penningpolitiken är åtstramande och det bör ge fortsatta effekter. FED är däremot inte så pass trygga med att inflationsnedgången fortsätter att de kan sänka räntan i nuläget, berättar Claes Måhlén. Tidpunkten för en räntesänkning är osäker, men att det skulle krävas en räntehöjning är osannolikt. ”Marknaden tog väl emot Powells något duvaktiga besked”, fortsätter Måhlén.

Europas BNP växer och inflationen fortsätter att falla. Katrine Kielos-Marçal berättar att Europas ekonomi onekligen ser bättre ut än väntat och vi kan troligtvis vänta oss en räntesäkning från ECB innan FED.

Programledare: Samantha Coard