Ekonomikanalen

Modigt beslut räddade familjeföretaget

Anrika familjeföretaget Aneby Buss AB fick precis som många andra bussbolag problem när pandemin slig till med full kraft i början av 2020. Bussarna gick tomma och pengarna strömmade ut. Men i stället för att utnyttja de möjligheter som gavs till bland annat permitteringar tänkte Aneby Buss vd Andreas Gustafsson tvärtom. Det var läge att göra en storsatsning. Befintlig personal fick vara kvar och en bit in i pandemin bestämde han sig för att till och med nyanställa ett 20-tal chaufförer.

”Jag hade ingen vidare lust att lägga ner verksamheten som min far och de andra byggt upp en gång i tiden så det var liksom full fart framåt som gällde”, säger han.

Efter att ha övertygat banker och andra finansieringsinstitut om att det var en bra idé att satsa sig ur krisen blev det som Andreas Gustafsson ville.

I dag framstår beslutet som genialt. Jämfört med innan pandemin har bolaget ökat sin omsättning med nästan 60 procent till 72 miljoner kronor 2022.

”Vi kunde dra i gång med full fart när restriktionerna släppte, vi hade ingen startsträcka, säger Andreas Gustafsson.”

Lärdomen inför kommande kriser är att “det är lättare att gasa sig ur en uppförsbacke än att bromsa sig ur den” men också att det är viktigt att ha gjort en riskbedömning på verksamheten innan krisen är ett faktum.

”Det var ingen som trodde att det skulle bli en pandemi som stängde ner nästan hela samhället, vad som helst kan ju hända.”

Anderas Gustafsson och Aneby Buss är först ut i EFN Ekonomikanalens serie Modigt ledarskap, en serie om entreprenörer och andra ledare som tagit det där oväntade och vågade beslutet som lyft verksamheten till nya höjder.

Reporter: Jonas Frändén