Ekonomikanalen

Nya Dragon Gate öppnar handelsporten mot Kina

historien om det mytomspunna palatset

För 15 år sedan köpte Mr. Li, en kinesisk myggmedelsmiljardär, ett förlusttyngt hotell i Älvkarleby. Visionen var att skapa ett unikt centrum för kontakten mellan Sverige och Kina – Dragon Gate. Men ingenting gick enligt planerna, varken för Mr. Li eller kommunen. Följ med på den långa problemfyllda resan.

Det enorma Kinapalatset Dragon Gate har efter 15 års orolig dvala slutligen väckts till liv. De nya ägarna som har tagit sig an det problemfyllda projektet är Sisyfosgruppen - ett företag som specialiserat sig på näst intill omöjliga byggprojekt.

Förväntningarna från kommun och näringsliv är höga. Älvkarlebys kommunalråd Marie Larsson (S) vill att det ska bli den port till Älvkarleby som hon hela tiden har hoppats på.

Entreprenören Thomas Sonesson från Uppsala, som också är delägare i Dragon Gate, tror att nyöppnandet kommer få kinesiska investerare att enklare närma sig svenska start ups. Och för sin hemstad har han stora planer: ”Uppsala skulle kunna bli Uppsala China City”.

Kinaexperten Frédéric Cho bekräftar att kinesiska investerare under senare år visat ett allt större intresse för Sverige: ”Synen på Sverige i Kina är som världsledande innovationsnation”. Men behovet av utbildning om svensk och kinesisk affärskultur är stort på båda sidor. ”Om det här kan bli ett ställe som erbjuder det med rätt föreläsare med rätt kunskaper, så varför inte?”.

Men nya Dragon Gate ska inte bara vara porten till Kinas affärsvärld. Sisyfosgruppens vd Olle Larsson har många planer. Förutom hotell med konferenslokal ska det erbjudas asiatisk träning, en vägkrog, en bensinmack, en camping för 2 500 gäster och en souvenirshop.