Ekonomikanalen

Nya kundkrav skakar om fastighetsbranschen

I Stockholm har de största aktörerna inom co-working femdubblat sin uthyrning de senaste sju åren. Nu har utvecklingen tagit rejäl fart även i Öresundsregionen. Fastighetsbranschen har haft svårt att hänga med, men genomgår nu en snabb tillväxtsfas.

”Tidigare räknade man tolv kvadratmeter per medarbetare, i dag kanske fem och för co–working ingen yta alls”, säger Susanne Rikardsson, vd för Fastighetsägarna Syd: ”Förändringarna går fort och fastighetsbranschen måste hänga med”.

För att tillmötesgå de nya kraven görs ofta tunga investeringar, samtidigt som kundernas vilja att teckna långa hyreskontrakt minskar. ”Vi måste ha en dialog med hyresgästerna och hitta en modell som passar både dem och oss”, förklarar Kasia Ljungberg som är kommersiell fastighetschef Stena Fastigheter.

Konsultbolaget Thomasson Group har precis flyttat in i nya anpassade lokaler vid Stortorget i Malmö. Enligt vd Monica Thomasson behövde de inte längre så mycket utrymme, utan i stället en central representativ plats för kundmöten. I tidigare lokaler stod ofta kontorsplatserna tomma.

Relaterade ämnen