Ekonomikanalen

Världshandeln i knipa om konflikten eskalerar

Börsen i Tel Aviv har under söndagen knappt alls påverkats av konflikten mellan Israel och Iran. Men världshandeln kan påverkas om konflikten sprider sig och eskalerar i Röda havsområdet, som är en viktig nod för handeln. Det säger statsvetaren Isabell Schierenbeck till EFN.

Efter nattens och morgonens attacker från Iran mot Israel så kan man vänta sig någon form av svar från Israel. Däremot kommer Israel sannolikt inte att slå tillbaka mot iranskt territorium. Det menar Isabell Schierenbeck, som är professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier på Göteborgs universitet.

”Det beror dels på de kommentarer som vi har hört från Biden-administrationen och andra internationella samt regionala aktörer. Många poängterar att detta riskerar att leda till eskalering i hela regionen, och man vill inte se det. Det talar mot att Israel skulle slå tillbaka mot iranskt territorium. Däremot så tror jag att vi kommer att få se någon form av svar. Det skulle kunna vara att Israel slår mot Hizbollah längre in i Libanon. Det skulle också kunna vara att Israel slår mot några av Iranstödda miliser i Syrien, till exempel”, säger Isabell Schierenbeck till EFN.

Hon poängterar att Israel lyckades tillintetgöra nästan samtliga drönare och robotar, tillsammans med amerikanskt, franskt, brittiskt och jordanskt försvar.

”Detta är ju ändå någon form av framgång för Israel, att visa att man kan försvara sig så bra”, säger Isabell Schierenbeck.

När det gäller frågan om hur näringslivet påverkas så menar hon att det beror på vad som händer i området kring Röda havet.

”Huthimiliser kan bli alltmer aktiva. Vi vet också att iranska revolutionsgardet bordade och tog ett stort handelsfartyg i går. Denna typ av eskalering skulle vi kunna se framför oss. Men mycket tyder på att omvärlden i form av regionala och internationella aktörer gör allt för att se till att detta inte eskalerar”, säger hon.

Börsen då? Söndagen slutade kring nollan för börsen i Tel Aviv – men även här finns risker som förknippas med Röda havet.

”Mycket handlar om hur det här utvecklas framöver, och framför allt vad som händer i Röda havsområdet, som är en otroligt viktig nod för världshandeln”, säger Isabell Schierenbeck.

Reporter: Anders Frick