Ekonomikanalen

Stekhet startup sätter sulkyn på cykeln

Det var hennes mamma som kläckte idén – men Lycke von Schantz sjösatte den. Hon grundade företaget Påhoj som gör en kombinerad cykelsits och sittvagn. I dag är de ett av Sveriges hetaste startup-bolag.

Efter examen från industridesignskolan i Lund 2008 jobbade von Schantz i branschen både i Sverige och Nederländerna. 2015 valde hon att satsa på att starta eget.

Med coachning och businessvägledning från incubatorprogrammet Minc i Malmö mejslades affärsidén till Påhoj fram.

”Jag jobbade som konsult bredvid och öste in alla pengar i det svarta hålet som blir när man startar eget”, berättar Lycke von Schantz.

Under resans gång har flera namnkunniga investerare satsat pengar i bolaget. Bland annat Babyinvest i Malmö, Rustas medgrundare Anders Forsgren och Electrolux tidigare vd Hans Stråberg.

I och med att företaget i år går in i den kommersiella fasen har Sara Sterner anställts som ny vd. Hon var tidigare tillväxtchef på Malmöbolaget Orbital Systems.

I somras fick Påhoj utmärkelsen Startup of the year av Amazon i Europa. Utöver publicitet och 100 000 kronor i prispengar får Påhoj under ett års tid fri tillgång till Amazon Launchpad – en samlingsplats för unika produkter från startup-bolag.

Det har gått sex år sedan Lycke von Schantz startade Påhoj. Det har varit år av både med- och motgång.

Hon delar gärna med sig av sina bästa tips till andra som har en affärsidé.

· Var beredd på att allt inte går som planerat.

· Sitt inte bara ”hemma” – och ut och missionera för din produkt.

· Har du inte ett nätverk – skaffa ett.

· Glöm inte att ge dig själv en klapp på axeln – du gör ett bra jobb och sliter.

Reporter: Jonas Frändén.