Ekonomikanalen

Stordalen om sin värsta kris: ”De tog ifrån oss det som var vårt liv”

Entreprenörsikonen och hotellmagnaten Petter Stordalen har gått igenom en mängd kriser – för EFN Ekonomikanalen berättar han vilken som var den allra värsta och hur han då tog det han själv ser som det modigaste affärsbeslut han fattat.

Pandemin slog till med full kraft mot samhället i början av 2020 och de branscher som drabbades allra värst var rese-, hotell- och restaurangbranscherna. Det vill säga precis de branscher där Petter Stordalen har sin verksamhet. Efter att ha hört profetior om att alla hans bolag aldrig skulle kunna överleva krisen bestämde han sig för att de skulle just det – överleva.

Beslutet kostade miljarder kronor på kort sikt men när krisen bedarrade ett par år senare fanns bolagen kvar.

”Det var inte bara det modigaste och viktigaste utan även det mest rätta beslut vi kunde ha tagit. Alla bolag med undantag för Hurtigruten har visat rekordresultat 2022”, säger han.

Trots sin långa erfarenhet säger han att han lärde sig en hel del under pandemin:

”Jag lärde mig kraften i kultur, kraften i varje individ och jag lärde mig att de som säger att det är pengar som tar en igenom en kris har fel, det är människor. Människorna vi hade i bolagen var helt ofattbart bra. Så grymt bra att uttrycket växa med uppgiften aldrig stämt bättre.”

Intervjun med Petter Stordalen är en del i EFN Ekonomikanalens serie ”Hur vågade du?” om modigt ledarskap.

Reporter: Jonas Frändén