Ekonomikanalen

Så kan ekonomin bli efter coronakrisen

De fulla ekonomiska konsekvenserna av coronavirusets framfart är ännu inte synliga. Men det går att skönja vissa konturer av branscher och sektorer som ser ut att klara sig bättre än andra.

Susanne Arvidsson, docent i företagsekonomi vid Lunds universitet, uppger att det är svårt att säga hur eller när vi kommer ur krisen men att det för företag handlar om att vara redo för omställning. När den vanliga efterfrågan försvinner gäller det för företagen att vara flexibla.

Men för vissa branscher går det inte att ställa om produktion eller utbudet efter den ändrade efterfrågan. Bland de drabbade finns nystartade företag och tillväxtbolag som riskerar att gå under när kapitalinvesteringarna sinar. Susanne Arvidsson tror även att det kommer att bli svårt för en del av tjänstesektorn, som café och restauranger, även efter krisen blåst över.

”I dag handlar det inte om att personer undviker det för att man har ett inkomstbortfall, utan det handlar helt enkelt om att man inte går till det här för smittspridningen”, säger hon och tillägger att det kan ändras efter krisens slut när inkomster i stället kan vara under press.

Men krisen kan också ha förändrat vårt beteende, spår Susanne Arvidsson. Flygbranschen, som är en av de i nuläget hårdast drabbade, kan se andra flygmönster hos resenärerna framöver. Också livsmedelsbranschen kan komma att gå mot ett mer hållbart håll där vegetariska alternativ får ett uppsving.

Samtidigt uppger Susanne Arvidsson att det i krisen har öppnat upp en diskussion om beredskap, både finansiell men även livsmedelsmässig.

Redaktör: Jonas Harrysson.