Ekonomikanalen

Svensk storsatsning på ny kärnkraftsteknik: ”Återvinner bränslet om och om igen”

Nu sjösätts den största svenska satsningen hittills på nästa generations kärnkraft. Det handlar om forskning på den fjärde generationens kärnkraftsteknologi, som har potential att ge stora mängder energi samtidigt som det lämnar efter sig väsentligt mindre mängd långlivat avfall, och minimerar behovet av nytt uran.

Satsningen koordineras av Christian Ekberg på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Ekberg är professor inom kärnkemi och industriell materialåtervinning, och vurmar för tekniken – inte bara för att den blir säkrare, utan bland annat också för att det kommer att bli en helt annan kravbild på det omtvistade slutförvaret.

– Den fjärde generationens kärnkraft blir inte bara ett nollsummespel jämfört med traditionell kärnkraft utan den blir faktiskt billigare om man räknar in hela kärnbränslecykeln, säger Christian Ekberg.

Han säger att vi genom återvinning, och med vissa antaganden, kan använda befintligt uran och fortfarande få lika mycket kärnkraftsel som idag – i minst 5000 år framöver.

Hur länge det dröjer innan europeiska elkonsumenter kommer att kunna börja dra nytta av den fjärde generationens kärnkraft är än så länge osäkert, men Christian Ekberg säger att man i Frankrike bedömer att en storskalig satsning ligger 30-40 år framåt i tiden.

Reporter: Anders Frick

Relaterade ämnen

Personer

Anders Frick

EFN

Christian Ekberg