Ekonomikanalen

Skillnaden mellan Clinton och Trump när det gäller handel – ”som grader i helvetet”

”2016 års presidentval är kanske det viktigaste på årtionden, kanske någonsin, för Sverige.” Det säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom Stockholms Handelskammare. Anledningen till detta är att handelspolitiken har legat i centrum av presidentvalskampanjen.

Och Andreas Hatzigeorgiou är orolig: ”Skillnaden mellan Hillary Clinton och Donald Trump när det kommer till handel kan man säga är grader i helvetet. Båda är ganska skeptiska mot frihandel. Men Donald Trump har i princip drivit en protektionistisk agenda”

Med Trump som president finns en reell risk för ett handelskrig med Kina och USA, som skulle påverka även ett exportberoende land som Sverige i slutändan.

Den före detta frihandelsvännen Clinton å andra sidan har blivit allt mer protektionistisk, pressad av Trump från höger och Bernie Sanders från vänster.

När det gäller Sverige skulle en protektionistisk amerikansk president slå olika. Regionalt skulle Västra Götaland drabbas hårdast, men även till exempel Stockholms, Kalmars och Uppsala län skulle drabbas riktigt hårt.

När det gäller branscher och sektorer lyfter Andreas Hatzigeorgiou ett extra varnande finger för tjänstesektorn. Den skulle leva farligt med en protektionistisk amerikansk president.

Ellinor Helén intervjuar Andreas Hatzigeorgiou.

 

Personer

Andreas Hatzigeorgiou

vd PE Teknik & Arkitektur