STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Alimak, som levererar vertikala transportlösningar för industri- och byggsektorerna, kan på lång sikt ha möjlighet att leverera en väldigt solid organisk tillväxt och uppfylla sitt finansiella mål för den totala tillväxten (inklusive förvärv) på 6-10 procent enbart via organisk tillväxt.
Det säger Alimaks vd Ole Kristian Jodahl i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt i samband med onsdagens kapitalmarknadsdag.
Det har gått ungefär 17 månader sedan Alimaks förra kapitalmarknadsdag i juni 2023, när bolaget uppdaterade sina finansiella mål.
"Huvudbudskapet i dag är att visa att vi har blivit ett hållbart, motståndskraftigt, höglönsamt, växande industriföretag. Varje ord har en mening. Vi har gjort mycket på hållbarhetssidan, gjort mycket för att bli mer motståndskraftigt, lyft lönsamheten till goda nivåer och vuxit. Vi har även tagit bort stämpeln att vi har varit ett enbart byggrelaterat bolag. Vi vill ge en tillbakablick på New Heights-programmet som startade år 2020, var vi står i dag och vad vi håller på med för att säkerställa att vi ska kunna fortsätta driva bolaget framöver med en ytterligare accelererad lönsamhet", säger Alimak-chefen.
Krävs det förvärv för att ni ska nå tillväxtmålet på 6-10 procent över tid?
"Långsiktigt tror jag egentligen att vi ska ha möjlighet att leverera en väldigt solid organisk tillväxt och ligga inom det spannet, men målsättningen i nuläget är formulerad som total tillväxt inklusive förvärv", konstaterar Alimak-chefen.
Var ser ni de största tillväxtmöjligheterna i koncernen?
"Vi ser tillväxtmöjligheter i alla divisioner. Det arbetar vi strukturerat med. Vi har jobbat mycket med marknadsanalys och fortsätter med det. Under 2025 kommer vi att uppdatera divisionsstrategierna och då är planen att komma tillbaka till finansmarknaden i slutet av 2025 och kunna säga mer om vad vi förväntar oss till 2030", säger Ole Kristian Jodahl.
Av era fem divisioner håller ni i dag presentationer för Facade Access och Industrial. Varför just de?
"Facade Access intresserar många eftersom den divisionens lönsamhet är lägre jämfört med de andra divisionerna. Vi håller fortsatt på med att städa och lyfta lönsamheten. Industri har en ny chef sedan förra hösten och det är en division där vi vill visa att vi växer snabbt och att mycket görs. Men vi kommer att prata om de andra divisionerna och alla divisionschefer finns på plats vid frågestunden."
Under årets första nio månader var koncernens intäktstillväxt mindre än 1 procent, vilket är lägre än det långsiktiga finansiella målet på 6-10 procent. Den operativa justerade ebita-marginalen hittills i år är 17,1 procent och har närmat sig målet på 18 procent. Hur anser du att ni ligger till?
"Vi ligger bra till. Vi sade för drygt ett år sedan att vi skulle lyfta lönsamheten över 18 procent inom två till tre år. Vi är ungefär halvvägs i den perioden och i tredje kvartalet hade vi 17,8 procent, så vi ligger bra till för att leverera på målet", säger Alimak-chefen.
Tillväxten har däremot varit låg hittills i år jämfört med i fjol när den organiska tillväxten var 5 procent, samtidigt som storförvärv då gjordes som bidrog med 47 procent.
"I år har vi inte gjort några förvärv. Den organiska tillväxten är lite lägre, men det är på grund av byggkonjunkturen som är fortsatt tung för bolaget. Så vissa delar av bolaget växer bra och vissa går trögare. Men över tid ska vi växa i takt med målet och över tid har vi gjort det", säger Ole Kristian Jodahl.
Planen på att nå marginalmålet inom 2-3 år från sommaren 2023 ligger fast?
"Den ligger fast".
Är det ett stort problem om tillväxten samtidigt skulle vara klart lägre än målet?
"Vi är inte nöjda med tillväxten i år. Samtidigt beror det på byggkonjunkturen och att vi inte har gjort förvärv i år. Fokus har varit att ta ned skuldsättningsgraden efter tidigare förvärv. Framöver känner vi oss trygga med att kunna leverera en tillväxt i linje med målet."
Vilka är era huvudsakliga åtgärder för att få upp lönsamheten i Facade Access som är lägre än övriga koncernens?
"Det handlar om tre saker. För det första att vara noga med hur man prissätter och skriver kontrakt. Det har blivit en helt annan process runt det. Det andra är projekthanteringen - hur man hanterar de ofta långa och komplexa projekten är kanske den allra viktigaste biten. Det tredje är att vi stänger ned en monteringsanläggning och koncentrerar allt på ett ställe i Spanien, vilket gör oss mer flexibla och ökar kostnadseffektiviteten."
Om man tittar bredare på koncernen?
"Vi arbetar med vår decentraliserade divisionsstruktur. Alla divisioner lyfter sig. Vi ser potential för lönsam tillväxt i alla divisioner. Den som ska lyfta sig mest lönsamhetsmässigt är Facade Access, men vi ser potential i att lyfta lönsamheten i divisionerna Industri, Bygg och HSPS. Vind är en division som ligger på en hög lönsamhet. På den typen av marknad är det inte realistiskt att tro att de ska fortsätta lyfta lönsamheten. Det handlar mer om att hålla den marginal vi har och driva tillväxten", konstaterar Ole Kristian Jodahl, i linje med vad Alimak har kommunicerat tidigare kring Vind-divisionen.
Finns det något branschstrukturellt som gör att lönsamheten i Facade Access ligger lägre än för övriga koncernen? Eller är det snarare hanterbara tillfälligheter?
"Huvudproblemet är att vi har hanterat affären fel. Vi har inte skött projektstyrningen som man ska. Strukturellt finns det inget som säger att Facade Access inte ska kunna ha så hög lönsamhet som resten av bolaget har. Förvärvade Tractel, som delvis hade den typen av affär och fortsatt har, levererar hög lönsamhet. Facade Access är en lite svårare affär, så man måste vara duktig på det man faktiskt ska göra."
Ser projekten alltför olika ut sinsemellan tekniskt sett etcetera?
"Det handlar snarare om storleken och komplexiteten i projekten. Ofta är det långa projekt där det tar tid från kontraktering till leverans. Det är ofta fasta priser och det ställer krav på att man arbetar extremt strukturerat i hela projektfasen så att man har koll på läget, exempelvis om det blir ändringar."
Ni har inget mål för lönsamhet, alltså vinsten i relation till det kapital som används för att skapa vinsten, såsom avkastning på eget kapital (ROE) eller avkastning på sysselsatt kapital (ROCE). Varför inte då?
"Vi har inte det externt, men vi har klara målsättningar för det internt. Vi visar även upp det i dag och brukar kommunicera kring det i våra kvartalsrapporter. Avkastning på sysselsatt kapital är ett viktigt mått för oss", svarar Ole Kristian Jodahl.
Alimaks kapitalmarknadsdag pågår i Stockholm mellan klockan 14:00 och 17:00 på onsdagseftermiddagen.