Bank of England sänker styrräntan
Den brittiska centralbanken Bank of England sänkte på torsdagen styrräntan med 25 punkter till 4,75 procent (5,00).
Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade sig analytikerna att styrräntan skulle sänkas med 25 punkter till 4,75 procent.
BOE:s penningpolitiska kommitté, MPC, var oenig om beslutet, en ledamot, Cathrine Mann, ville lämna styrräntan oförändrad.
MPC skriver att det har varit fortsatta framsteg i disinflationen, särskilt som tidigare externa chocker har avtagit, även om det kvarvarande inhemska inflationstrycket dämpas långsammare.
De noterar att KPI-inflationen sjönk till 1,7 procent i september men förväntas öka till cirka 2,5 procent i slutet av året då svaga energipriser faller ut ur den årliga jämförelsen.
Den totala BNP-tillväxten förväntas falla tillbaka till den senaste underliggande takten på cirka 0,25 procent per kvartal under andra halvåret i år. MPC bedömer att arbetsmarknaden fortsätter att dämpas, även om den historiskt sett verkar relativt stram.
De skriver att det fortfarande finns stor osäkerhet kring utsikterna för arbetsmarknaden. Uppgifter är svåra att tolka och löneutvecklingen har varit mer förhöjd än vad sambanden skulle förutsäga.
Budgetens inverkan på inflationen kommer att bero på i vilken grad och hastighet dessa högre kostnader slår igenom i priser, vinstmarginaler, löner och sysselsättning.
De kombinerade effekterna av de åtgärder som tillkännagavs i höstbudgeten förväntas preliminärt öka BNP-nivån med cirka 0,75 procent på sin topp om ett år, i förhållande till augustiprognoserna. Budgeten förväntas preliminärt öka KPI-inflationen med knappt 0,5 procentenhet vid toppen, vilket återspeglar både de indirekta effekterna av den mindre överskottsmarginalen och direkta effekter från budgetåtgärderna.
Penningpolitiken måste fortsätta att vara tillräckligt restriktiv tills riskerna för att inflationen återvänder hållbart till 2-procentsmålet på medellång sikt har minskat ytterligare. Kommittén fortsätter att noggrant övervaka riskerna för ihållande inflation och kommer att besluta om lämplig grad av penningpolitisk stramhet vid varje möte.
Cathrine Mann motiverade sitt beslut att reservera sig med att strukturella faktorer i löner och prissättningsdynamiken fortsätter att dra ut på den underliggande disinflationsprocessen, och att KPI-inflationen spås ligga över 2-procentsmålet till slutet av prognosperioden.