OMXS30
OMXSPI
NDX

Blev vinsterna på börsen för billiga?

Stockholmsbörsen är upp 3 procent i veckan. Amerikanska börserna har samtidigt utvecklats mildare. Utgångspunkten och kontexten är viktig.

Daniel McPhee
Daniel McPheeAnalytiker EFN
Mcphee puff.
Daniel McPhee skriver om den starka veckan på Stockholmsbörsen.
Publicerad: 4 dec. 2024, 12:28Uppdaterad: 5 dec. 2024, 14:33

Det här är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Veckans uppställ på Stockholmsbörsen är bred och går att hitta i nästan samtliga sektorer. Fastighetsbolagen släpar dock efter något.

Backar vi tillbaka något så andades det kraftfull optimism inför 2024 bland stora kapitalförvaltare.

Temat var också tydligt: Aggressiva räntesänkningar skulle driva upp priset på både aktier och obligationer. Och kassorna var välfyllda, enligt investerarenkäten från Bank of America.

Blev "risk on" efter valet

Enligt samma enkät var också de globala förvaltarna överviktade mot USA redan innan presidentvalet i landet. Men oron kring den amerikanska konjunkturen hade ökat kraftigt och låg som ett orosmoln. Man kan dock ana att den oron kortsiktigt mildrades när valresultatet presenterades och det stod klart att Donald Trump blir ny president.

För då blev det i stället "risk on" och ännu mer pengar pumpades in i de amerikanska marknaderna: dollar, bitcoin och amerikanska aktier gick upp, men börserna i Europa ner.

Stockholmsbörsen har också släpat efter amerikanska börserna i år. S&P500 och Nasdaq är upp nästan 30 procent, medan Stockholmsbörsens breda index inkluderat utdelningar är upp cirka 13 procent.

På kort sikt baseras flöden kring olika teman. De tenderar dessutom att flytta aktiekurserna. Men de är däremot svåra att förutse. Kapitalförvaltarnas temaskifte påverkar däremot inte bolagens intjäning.

Storbolagsindexet OMX30 har gått bättre än Nasdaq de senaste dagarna.

Blev vinsterna på Stockholmsbörsen för billiga?

Svenska börsen består till stor del av exporterande bolag. Att dollarna stärkts under kvartalet bör gynna vinsterna i årets fjärde kvartal. Och ännu har vi inte en allmän global recession.

Fallande aktiekurser och stigande vinster innebär att bolagens vinster kan köpas till lägre priser. Kanske att förvaltarna som sitter på den starka dollarn i slutet på förra veckan kände att vinsterna på Stockholmsbörsen blivit allt för billiga.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;