OMXS30
OMXSPI
NDX

Börslyftet efter Trumps seger är bara början

Donald Trumps seger i USA-valet har fått den amerikanska börsen att lyfta. Och det är bara början om man lyssnar på vad de stora fondbjässarnas förvaltare säger om börsen och om 2025.

Martin Blomgren
Martin BlomgrenAnalytiker
Blomgren USA-lyft puff.
Förvaltarna tror på högre tillväxtförväntningar både för globala ekonomin – men ännu mer för USA. Samtidigt lyfter inflationsförväntningarna. Det framgår i Bank of Americas månatliga stora investerarenkät. Foto: Shutterstock
Publicerad: 13 nov. 2024, 13:16Uppdaterad: 14 nov. 2024, 12:29

Den så kallade Trumptraden med stigande aktiekurser i USA, starkare dollar och ett lyft för kryptovalutor har fortsatt efter förra veckans val. Utan att vara särbegåvad kan man gissa sig till att börsoptimismen dels beror på förväntningar om högre bolagsvinster i USA som motiverar högre värderingar, dels på att stora kapitalflöden nu flyttas till amerikanska finansiella tillgångar vilket även det bidrar till att trycka upp priserna.

Eller så kan man lyssna på vad personerna som faktiskt placerar pengarna gör och vad de har för planer. Det är vad Bank of America, BofA, försöker göra i sin månatliga stora investerarenkät och i den färska undersökningen ligger fokus på vilka skiften i humöret som har skett efter USA-valet.

Inflationen tillbaka på radarn

Svaren visar bland annat att tillväxtförväntningarna stiger rejält både vad gäller den globala ekonomin men ännu mer för USA. Baksidan av det myntet är att även inflationsförväntningarna lyfter, från att de samlade svaren tidigare har legat på minus 44 procent (fler tror på fallande inflation) har de nu lyft till plus 10 procent och för första gången på över tre år spår fler en stigande än fallande inflation det kommande året.

Inflationshotet hindrar dock inte investerarna från att se ljusare på börsen och i synnerhet på den amerikanska. Övervikten för amerikanska aktier stiger från 10 procent till 29 procent och det är den högsta noteringen på 11 år.

I valet mellan olika aktier så har investerarna också blivit betydligt mer positiva till små kontra stora bolag. Tidigare var övervikten 6 procent till fördel för de små, men efter valet har den rusat till 35 procent. Samma trend syns i valet mellan småbolagsindexet Russel 2000 och Nasdaq där fler nu tror på den förstnämnda.

När enkätsvaren som kom in före respektive efter valet dissekeras blir det också tydligt hur USA-börsen samt guldet har seglat upp som två starka bet inför 2025. De ljusare staplarna i grafiken nedan visar endast svar som kommit in efter valet, medan den mörkblå är svar som lämnats före valet.

Stå inte i vägen för elefanterna

Vilka slutsatser kan man då dra av den här enkäten som privatinvesterare? En är att den stigande tron på tillväxt, börsuppgång och inflation kommer att göra det svårare för den amerikanska centralbanken Fed att sänkta styrräntorna och att det vid något tillfälle kan börja ses som negativt igen för börsen.

En annan mer börspositiv slutsats är att stora trender och kapitalflöden kan hålla i sig längre än man först tror. Oavsett om man håller med om de stora förvaltarnas syn eller inte så påverkas priserna på finansmarknaden när denna elefanthjord börjar springa i samma riktning.

BofA Fund Manager Survey

Bank of America gör varje månad en omfattande enkät bland stora globala fondförvaltare. I november har 213 aktörer deltagit. Tillsammans har de 565 miljarder dollar under förvaltning.

Novemberenkäten gjordes under perioden 1-7 november, men svaren har delats upp i två grupper utifrån om de lämnades före eller efter valet.

USA

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;