Bostadspriser kan öka 5 procent

Ränta. Bolån. Bostadspriser.
Bostadspriserna kan öka med mer än 5 procent efter nya utredningen. Foto: TT
Publicerad: 4 nov. 2024, 09:04Uppdaterad: 4 nov. 2024, 09:06

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De föreslagna lättnaderna i låneregleringarna kommer att öka efterfrågan på bostäder, och höja bostadspriserna.

Det skriver makrotillsynskommittén i sin rapport som presenterades på måndagen. Utredningen ska nu ut på remiss och regeringen väntas fatta beslut under våren.

Huvudslutsatserna är att i ett första steg ska bolånetaket höjas till 90 procent, och det skärpta amorteringskravet för lån över 450 procent av bruttoinkomsten avskaffas. Samtidigt införs ett skuldkvotstak på 550 procent, med en flexibilitetskvot på 10 procent, införs.

I ett andra steg ska amorteringskravet på 2 procent för lån över 70 procent av bostadens värde avskaffas och ersättas med ett allmänt amorteringskrav på 1 procent för alla lån över 50 procent av bostadens värde.

I utredningen konstateras att effekten på bostadsmarknaden dock bedöms bli relativt begränsad. Enligt en simulering skulle de aggregerade bolånen kunna öka med 11 procent.

Priserna

Merparten av de nya lånen är knutna till bostadsköp, men för att beräkna en effekt på bostadsförvärven räknar utredningen bort den del av låneökningen som kan hänföras till tilläggslån och bankbyten. Då uppgår den simulerade låneökningen avsedd för bostadsköp till 9 procent.

Under antagande att kontantinsatsen är oförändrad motsvarar det 5 procent dyrare bostäder. Till detta kommer att efterfrågan från potentiella förstagångsköpare kommer att öka.

"Eftersom bostadsbeståndet är opåverkat på kort sikt är en rimlig bedömning att den allmänna prisnivån på bostäder kan komma att stiga med något mer än 5 procent", skriver utredarna.

Detta bedöms stimulera byggandet och på sikt öka utbudet av bostäder. Om efterfrågeökningen i stor utsträckning kommer från nya förstagångsköpare kan det ökade byggandet framför allt komma att riktas mot mindre och billigare bostäder.

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;