Därför faller Nibe tungt – analytikerna splittrade
Nibe fortsätter att falla tungt på Stockholmsbörsen och är ner närmare 20 procent från fredagens dagstopp.
Nedslående nyheter från Storbritannien och osäkra utsikter inför 2025 tros ligga bakom raset.
Samtidigt går synen på företaget kraftigt isär: Barclays sänker riktkursen från 26 till 24 kronor, medan Nordea upprepar sitt köpråd och behåller en riktkurs på 87 kronor.
Marknadens initiala reaktioner på Nibes delårsrapport var positiva. Aktien inledde rapporthandeln under fredagen med att stiga närmare 10 procent efter att Gerteric Lindquists vd-ord andats försiktig optimism.
Under handelns gång försvagades dock kursen betänkligt och i dag fortsatte raset. Vid lunchtid hade aktien fallit ytterligare 6 procent och är nu ner närmare 20 procent från fredagens dagstopp.
Något som tros bidra till den negativa värdeutvecklingen under måndagen är nyheten att det regerande Labour-partiet i Storbritannien har meddelat att de vill sänka de böter som tillverkare av fossilgaspannor ska få betala ifall de inte förmår sälja tillräckligt med miljövänliga värmepumpar.
Barclays: Värdet borde halveras
Samtidigt går analytikernas syn på företaget kraftigt isär.
Barclays är pessimistiska när det gäller företagets framtid och sänker riktkursen från 26 till 24 kronor. Enligt Nyhetsbyrån Direkt hänvisar den brittiska banken bland annat riktkurssänkningen till ett svagt kassaflöde i kvartalet och att Nibe-förvärvet Climate for Life har behövt göra produktåterkallelser.
Nibes kurs ligger i skrivande stund på drygt 47 kronor, ett värde Barclays med andra ord anser borde halveras.
Nordea är däremot optimistiska när det gäller Nibe. I en rapportkommentar, som Dagens Industri tagit del av, skriver banken att de är imponerade av Nibes värmepumpsdel, Climate Solutions, som nådde en rörelsemarginal på 10,6 procent i en svag marknadsmiljö.
Nordea anser även att Nibes fjärde kvartal är mycket starkt ur ett kassaflödesperspektiv, vilket väntas lugna de investerare som oroas över balansräkningen, och upprepar sitt köpråd med en riktkurs på 87 kronor.
Även Carnegie och SEB höjer sina riktkurser. De förstnämnda från 58 till 60 kronor med upprepat köpråd och de senare justerar sin riktkurs från 49 till 50 kronor med upprepad rekommendation om behåll.