De galna och mer vanliga riskerna som finns 2025

Elon Musk som president, en utbredd botox-förgiftning eller en revisionsskandal á la Wirecard. Det är några av de mer färgstarka riskerna när EFN finkammat prognoser och expertspaningar inför 2025.
Handelskrig, underskott och ihållande inflation är några exempel på mer återkommande farhågor inom analytikerkåren, tillsammans med en ovanlig mineral och en brant vändning för Nvidia.

Gabriel Mellqvist
Gabriel MellqvistProgramledare EFN
Vad finns det för risker när vi kliver in i 2025? Experterna reder ut.
Publicerad: 31 dec. 2024, 08:39Uppdaterad: 31 dec. 2024, 08:39
Hämta EFN:s app för iOS och Android - gratis: nyheter, analyser, börs, video, podd

"Donald Trump är 78 år gammal. Han lever på en diet bestående av McDonald’s, KFC och Diet Coke och han har redan överlevt två mordförsök", skriver den brittiska kapitalförvaltaren Marlborough Group i en analys över möjliga svarta svanar för 2025.

Bland dessa finns ett scenario där Elon Musk inte bara blir en tongivande rådgivare i Vita huset, utan själv tar över presidentämbetet.

"Amerikanska konstitutionen tillåter visserligen inte att tech-miljardären blir president eftersom han är född i Sydafrika. Men givet hans stora stöd inom både politik och allmänhet, skulle Musk kunna övertyga kongressen om ett tillägg som låter naturaliserade medborgare kandidera", fortsätter resonemanget.

Hypotesen får betraktas som tämligen osannolik men skulle kunna följas av betydande marknadsturbulens givet entreprenörens impulsiva natur och vurm för det kontroversiella, resonerar kapitalförvaltaren.

Risken: Donald Trump

Flera bedömare pekar ut politiska risker som tongivande för 2025.

– Donald Trump. Han är som gud och kan förstöra det han har skapat, svarar Benjamin Melman, investeringschef på Edmond de Rothschilds kapitalförvaltningsdel när spanska tidningen El País frågar honom om de största farhågorna inför nästa år.

De positiva effekterna av hans politik är redan inprisade, resonerar han.

– Däremot ser vi inga rabatter på grund av möjliga negativa effekter av hans politik, säger Benjamin Melman.

Till dessa hör överhettning, växande statsskuld och fortsatt inflationstryck - teman som en lång rad bedömare återkommer till:

"Mycket är fortfarande okänt rörande risker kring tullar och dess påverkan på global tillväxt och inflation", noterar exempelvis Goldman Sachs i en aktie-utblick inför det nya året.

Flera experter och finanshus är inne på samma linje i sina prognoser. Här följer ett axplock:

Ett globalt handelskrig som leder till att inflationen tar fart på nytt medan tillväxt drabbas i många delar av världen.
JP Morgan Asset Management

Som vi såg i början av Trumps första regeringsperiod, så reagerade aktier negativt på det tullkrig som utspelade 2018 och 2019. Nu har räntemarknaden reagerat negativt på potentialen för högre inflation och större underskott.”
Invesco

Du kan nu lägga klibbig (som i ihållande, EFN:s anmärkning) inflation till listan över saker som kan påverka negativt under inledningen av 2025.
Spectra Markets

Om tillväxt och inflation accelererar på nytt under president Trump och Federal Reserve måste bli mer hökaktig, särskilt om centralbanken stramar åt aggressivt inom korta räntor, så kan det få materiell påverkan på företagsutlåning, fastigheter, försäkring och större tillväxtaktier. Det skulle kunna bli problematiskt för många delar av ekonomin.
KKR

Oro för teknikjättarna

Torsten Slok som är chefsekonom på den amerikanska kapitalförvaltaren Apollo sätter 40 procents sannolikhet för att inflationen på nytt tar fart på allvar i USA. Samma sannolikhet anger ekonomen, som är född i Danmark men som länge verkat på Wall Street, för att den amerikanska centralbanken tvingas höja räntan under nästa år.

Att USA skulle gå in i en lågkonjunktur avfärdar han däremot helt, det scenariet fick 0 procents sannolikhet i en färsk rankning. Däremot pekas en rapportbesvikelse från Nvidia, efter kraftigt stigande förväntningar, som någonting mycket troligt.

Flera bedömare uttrycker en oro för USA:s teknikjättar:

– Vinsterna där har dragit S&P 500 i år och det är de som ska dra även nästa år, säger Martin Blomgren på Finansmagasinet, i en specialupplaga av EFN Börslunch som kretsade kring risker och möjligheter på börsen under det nya året.

– Skulle detta inte infrias så kan det smitta av sig, inte bara på USA-börsen utan även bredare.

Koncentrationsrisker, alltså att ett fåtal bolag stått för så stor andel av vinst- och börsuppgångar under 2024, är en vanligt utpekad risk i de rapporter som Finansmagasinet studerat i arbetet med den här artikeln. Samma sak gäller ekonomisk motvind i Kina, liksom geopolitik i en rad olika former.

"Kina dominerar världsproduktionen av en rad metaller och mineraler som västvärlden blivit allt mer beroende av", skriver Nordea i en analys.

"Kina står för 95 procent av all Gallium-produktion i världen. Det rankas som den mest kritiska mineralen, då den är så viktig för att tillverka avancerade halvledare, men också militär utrustning och solpaneler samt annan elektronik", fortsätter storbanken.

Kan leda till stigande matpriser

Ulf Lindahl som driver analysfirman Currency Research Associates i USA, pekar ut en annan geopolitisk risk:

– Om Ryssland tar sig in i Ukrainas brödbod kan det leda till stigande matpriser, skriver han till Finansmagasinet med hänvisning till landets viktiga ställning som veteproducent.

En spridning av kriget som påverkar skörden beskriver Ulf Lindahl som mindre sannolik, men med potentiellt tragiska konsekvenser. Det gäller särskilt för länder som Egypten som är ekonomiskt utblottade och beroende av spannmålsimport.

Ulf Lindahl intervjuades av EFN i november där han målade upp ett pessimistiskt scenario med fallande börser och ett rusande oljepris. Den risken står han fast vid idag. Han ser också svängningar på valutamarknaden som en möjlig oroshärd. Japans valuta skulle exempelvis kunna få kraftiga efterverkningar på marknaden när belånade positioner ska lösas upp, i händelse av en yen-förstärkning. Det kan i sin tur få effekter på den starka amerikanska valutan.

– Ingen räknar med en kraftig utförsäljning av dollar under 2025, skriver Ulf Lindahl.

Lite mer ovanliga risker

Nick Colas, som driver den amerikanska analysfirman Datatrek, lyfter i en analys fram fem risker av det lite ovanligare slaget:

”Ett bedrägeri upptäcks i ett tidigare respekterat, marknadsledande bolag.”

En bidragande faktor till den svaga börsen 2000 till 2002 var Enron-skandalen 2001, som kom att följas av en revisionsskandal i telefonbolaget Worldcom året efter, noterar analytikern. Tyska Wirecard, som imploderade 2020, är ett färskare exempel i Europa.

En annan risk kretsar kring kryptovalutornas snabba värdeökning.

”Eftersom det numera finns många börshandlade fonder inom området skulle en snabb nedgång nästan säkerligen få smittoeffekter på andra marknader. En historisk analogi som är värd att nämna är 1990-talets dot-com-bubbla och efterföljande björnmarknad.”

En fortsatt stärkt dollar samt Elon Musks ovanliga och starka position inom både politik och näringsliv utgör två av de andra riskerna på Nick Colas lista, tillsammans med möjligheten att Wall Street går in i en korrektion som främst drivs av höga värderingar snarare än av en konjunkturnedgång eller en chock.

Det oväntade som kännetecknar svarta svanar

Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, slår också ett slag för att fundera kring risker av det mer oväntade slaget.

– För ett tag sedan fanns inte pandemi med i några prognoser. Det var något som du inte visste kunde hända, sa hon i EFN Börslunch den 19 december.

Hon lyfte sedan fram två högoddsare, där det ena är en ökning av rapporterade drönare i New Jersey-området.

– Vad kan det vara? Kanske något jättespännande, någon som kan utplåna oss, vad vet jag?

Hon nämner också botox, sedan länge populärt inom icke-kirurgiska skönhetsingrepp.

– Det är ett väldigt farligt ämne, säger hon.

Botulinumtoxin är ett slags nervgift som räknas till de mest dödliga toxiner som finns. Men trots att det är sex miljoner gånger giftigare än skallerormsgift har det använts för skönhetsbehandlingar i årtionden, om med stor utspädning.

Dessa exempel på risker kan tyckas tokiga, argumenterar Christina Sahlberg, men det är just det oväntade som kännetecknar svarta svanar, eller ovälkomna överraskningar på marknaden.

– Allt verkar logiskt i efterhand, så det är lätt att tro att även våra prognoser är logiska och att de kommer att slå in. Men så är det inte, säger Christina Sahlberg.

Har du ett nyhetstips? Mejla [email protected]

Tack för din anmälan!

Tack för att du har anmält dig till EFN:s nyhetsbrev! Du kommer nu att regelbundet få de senaste ekonomiska nyheterna, analyserna och insikterna direkt till din e-post.

Vill du ha tillgång till de senaste ekonominyheterna från EFN? - Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att prenumerera godkänner du att din e-postadress sparas för att vi ska kunna skicka nyhetsbrev till dig

Nästa Artikel
;